štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeVideoIzraelitom sa zacnelo za stredovekom. Do bojov vytiahli "prazvláštne" zbrane

Izraelitom sa zacnelo za stredovekom. Do bojov vytiahli „prazvláštne“ zbrane

Na sociálnych sieťach sa objavilo video izraelských vojakov, ktorí na útoky cez severnú hranicu s Libanonom používajú neobvyklý nástro: stredoveký katapult známy ako „trébouchet“. Podľa izraelských médií sa týmto spôsobom snažia odhaliť nepriateľských bojovníkov libanonského šiítskeho hnutia Hizballáh.

Staré dobré katapulty. Dôvod?

Armáda potvrdila zábery. „Jedná sa o lokálnu iniciatívu, v žiadnom prípade nástroj, ktorý by sa začal využívať masovo,“ upozornili ozbrojené izraelské zložky vo svojom prehlásení. „Oblasť na libanonskej hranici sa vyznačuje balvanmi, húštinami a hustým tŕnitým porastom, čo predstavuje výzvu pre izraelské obranné sily,“ dodali príslušníci ozbrojených síl Izraela.

Portál Jerusalem Post uvádza, že nástroj údajne zostrojili záložníci slúžiaci na základne na severnej hranici. Podľa nemenovaného vojenského zdroja bolo video natočené pred viac než mesiacom.

Izraelské ohnivé katapulty „trébouchet“ / Zdroj: Youtube

Zaujímavá interpretácia „faktov“

Podľa listu The Times of Israel sa údermi stredovekou zbraňou snažia Izraeliti identifikovať teroristov, ktorí chcú preniknúť do Izraela alebo začať útoky na Izrael na jeho hraniciach. Izraelské médiá už pred časom uviedli, že príslušníci izraelských ozbrojených síl využívajú aj zápalné fľaše, aby spálili vegetáciu a tým odkryli ozbrojencov Hizballáhu. Podľa niektorých správ k rovnakému účelu tiež využívajú zakázaný biely fosfor.

Hizballáh vo štvrtok oznámil, že uskutočnil najväčší dronový útok na izraelské ciele od začiatku vojny v Pásme Gazy, teda od 7. októbra minulého roku. Tvrdia, že vypálili rakety a drony celkovo na deväť vojenských objektov Izraela. Útok označil ako odvetu za smrť vysoko postaveného veliteľa hnutia Táliba Samího Abdalláha, ktorého Izrael zlikvidoval deň predtým.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie