štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityNebojte sa "vysadiť" kofeín

Nebojte sa „vysadiť“ kofeín

Uvažovali ste nad otázkou, čo sa deje s telom, keď prestaneme piť kávu? Čakajú nás „absťáky“, alebo to telo zvládne ľahko? Ako funguje kofeín, aké benefity môže mať a čo sa deje s telom, ak ho vysadíme?  Veď káva je pre svoje povzbudzujúce účinky jedným z najobľúbenejších nápojov od Tokia po New York, od Ria po Helsinki. A práve Fíni si denne doprajú v priemere 4 šálky kávy denne, zistil portál gymbeam. Za Fínskom je na druhom mieste Nórsko s 3 šálkami a na treťom mieste Dánsko s 2 šálkami tejto povzbudivej tekutiny denne na obyvateľa.

Za všetko je zodpovedný kofeín

Kofeín sa prirodzene nachádza v listoch, semenách či plodoch rastlín – chránia sa ním pred škodcami. Najviac ho obsahujú kávové zrná, no nachádza sa aj v čajových listoch, kakaových bôboch, guarane či kola orechoch.

Koľko kofeínu je veľa?

Európska agentúra pre bezpečnosť potravín tvrdí, že denný príjem kofeínu u zdravého dospelého človeka s váhou 70 kg by nemal presiahnuť 400 mg.
Aj keď sa to môže zdať ako vysoká dávka, niekedy sa ani nenazdáme a dokážeme ju počas dňa jednoducho presiahnuť. Stačí na to dať si deň 2-3 šálky kávy, zelený čaj, polovicu tabuľky horkej čokolády a možno aj nejaký ten energetický nápoj na odbúranie únavy.

Zdroj: Pixabay

Na niekoho to nemá žiaden vplyv, na iných sa môže priveľa kofeínu prejaviť búšením srdca, nervozitou či nespavosťou. Keďže sa v tele drží aj niekoľko hodín, môže narušiť kvalitu nášho spánku.

Kávu len pred 16-tou

Biologický poločas označuje dobu, za ktorú telo zníži koncentráciu danej látky v krvi o 50 %. Priemerný biologický poločas kofeínu je 4 až 6 hodín. Ak si teda kávu doprajete okolo 18-tej, kofeín sa vám z tela úplne vyplaví až pred polnocou. Ani to sa však nedá zovšeobecniť. U niekoho to trvá dlhšie, u iného kratšie.

Môžem byť závislý na káve?

Pri užívaní kofeínu nevzniká doslovná závislosť, no telo si naň môže vybudovať toleranciu, čo nás môže viesť k navýšeniu jeho príjmu a tak nás dostať do akéhosi začarovaného kruhu zvyšovania dávok, čo môže poviesť k zdravotným problémom.

Čo sa deje s telom, keď vysadíme kofeín?

Keďže telo si na kofeín dokáže vybudovať niečo ako fyzickú závislosť, dochádza pri jeho vysadení k typickým vedľajším príznakom. To, ako bude telo reagovať na vysadenie kofeínu závisí od niekoľkých faktorov, no predovšetkým od množstva kofeínu, na ktoré bolo doposiaľ zvyknuté. Bola vykonaná štúdia, ktorá poukazuje na to, že ľudia, ktorí konzumovali kofeín denne, mali závažnejšie abstinenčné príznaky, než tí, ktorí ho konzumovali len niekoľkokrát do týždňa. [12]

Keď prestaneme s kofeínom, môže sa objaviť niekoľko vedľajších účinkov. Netreba sa ale obávať, sú takmer vždy len dočasné a priemerne trvajú len zopár dní. Môže sa objaviť bolesť hlavy, únava, úzkosť, ťažkosti so sústredením sa, znížená motivácia a chuť do práce, či zhoršenie nálady. Výnimočná nie je ani podráždenosť

Aj tieto príznaky sa dajú zmierniť

  • znižujte príjem kofeínu pomaly a postupne
  • zostaňte hydratovaní a pite dostatočné množstvo tekutín
  • nezabúdajte na dostatok spánku.
  • do jedálnička zaraďte viac čerstvého ovocia a zeleniny, cvičte, otužujte.
Zdroj: Facebook
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie