štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityTo je výška! A čo sa ešte len chystá!

To je výška! A čo sa ešte len chystá!

Keď sme tu nedávno mali najdlhšie mosty, pozrime sa dnes na najvyššie mrakodrapy, či ak chcete – veže sveta. Poviem vám – kam sa hrabe biblická Babylonská veža! Tá zrejme nebola najvyššia, no je veľmi známa. Preto nechýba v zozname ani ona.

Babylonská veža

Možno vás prekvapíme, ale pôvodná Babylonská veža v starovekom Babylone (súčasnom Iraku) merala takmer 212 metrov. Podľa Starého zákona práve táto veža je „zodpovedná“ za množstvo jazykov, ktorými ľudstvo hovorí. Babylončania totiž chceli postaviť vežu, čo by siahala až k Bohu, ten ich za ich pýchu potrestal „mätežou jazykov“. Stavitelia si nerozumeli a tak sa ich pyšné dielo nepodarilo.

Ktoré sú ďalšie, ďaleko vyššie?

V Hong Kongu bola v roku 2010 postavená 484 metrov vysoká veža International Commerce Center. O pár metrov vyššia je šanghajská Shanghai WFC – tú postavili v roku 2008 a „vyrástla“ na 492 metrov. Ešte vyššia je 508 metrová veža Taipei 101 – tú vybudovali na Taiwane v r. 2004.

To sú ešte stále „krpci“

Dve najvyššie veže na svete stoja v arabskom svete. Dubajská Burj Khalifa bola postavená v r. 2010 a má výšku 828 metrov. Aj na tú sa bude „zvrchu“ pozerať Kingdom Tower, ktorá je zatiaľ vo fáze projektu a mala by stáť v Saudskej Arábii. Plány sú smelé – mala by byť vysoká rovných tisíc metrov.

Burj Khalifa / Zdroj: Facebook

Eiffelovka ako „mrňús“

Hoci je Eiffelova veža z r. 1889 svetoznáma a do Paríža ju chodia obdivovať milióny turistov ročne, meria „len“ 324 metrov.

Zdroj: Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie