štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domova14. jún - deň darcov krvi

14. jún – deň darcov krvi

Ľudský život má nevyčísliteľnú hodnotu. Zdravotníci na celom svete dennodenne zachránia nespočetné množstvo ľudských životov. Ich práca a úsilie však úzko súvisí s dostatočnými zásobami krvi. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 14. jún za Svetový deň darcov krvi v roku 2005, pripomína nám Úrad vlády SR.

Prvýkrát bol však zorganizovaný pracovníkmi juhoafrickej Národnej transfúznej služby v Johannesburgu už rok pred tým.

Žiadna náhoda

Vedeli ste, že dátum 14. jún nebol vybraný náhodne? V tento deň sa v roku 1968 narodil lekár a nositeľ Nobelovej ceny za medicínu a fyziológiu Karl Landsteiner – človek, ktorý zadefinoval systém štyroch krvných skupín a tiež Rh faktoru. Tento deň je príležitosťou pre nás všetkých vzdať úctu dobrovoľným darcom krvi, ktorí robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu.

Zdroj: Pixabay

V roku 2023 na Slovensku darovalo krv 92 892 ľudí, z toho viac ako 14-tisíc prvodarcov.

Neváhajme prejaviť solidaritu a pomôžme aj my tým, ktorí to potrebujú. Pretože nikdy nevieme, komu práve naša krv zachráni život. A ten má nevyčísliteľnú hodnotu.

Trochu osobnejšie poďakovanie

Mnohí z vás poznáte ten pocit, keď životodarná tekutina z vašich žíl prúdi do krvnej konzervy. Vy v ten deň dostanete možno voľno v práci a možnosť kúpiť si kávu v nemocničnom automate.
Tí, ktorí Vašu krv dostanú, v tom tenučkom prúde infúznej hadičky dostávajú neskutočne veľa – druhú šancu žiť.

Zdrój: Facebook
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie