štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityG7 hovorí o olympijskom mieri. Pritom iba vojensky kalkuluje a ignoruje Rusko

G7 hovorí o olympijskom mieri. Pritom iba vojensky kalkuluje a ignoruje Rusko

Niektorí z najmocnejších svetových lídrov podporili francúzsky návrh na dočasné zastavenie viacerých konfliktov na celom svete vrátane konfliktu na Ukrajine počas olympijských hier, ktoré sa budú konať budúci mesiac.

Lídri skupiny siedmich krajín, do ktorej patria Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty, vyzvali „všetky krajiny, aby dodržiavali olympijské prímerie individuálne aj kolektívne“.

Paríž bude hostiť hry od 26. júla do 11. augusta, po ktorých budú od 28. augusta do 8. septembra nasledovať paralympijské hry, a francúzsky prezident Emmanuel Macron presadzuje pozastavenie vojny Ruska na Ukrajine, ako aj konfliktov na Blízkom východe a v Sudáne.

„Bola to francúzska požiadavka, dobrá požiadavka, ktorá bola jednomyseľne zahrnutá v prehlásení,“ povedala novinárom talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá predsedala G7, počas záverečnej tlačovej konferencie na samite v južnom Taliansku, uvádza portál smh.com.

G7 žiada Rusko, ale vyjednávať s ním nebude

Toto vyhlásenie prišlo v čase, keď sa viac ako 90 krajín zišlo vo švajčiarskom alpskom letovisku, aby načrtli prvé kroky smerom k mieru na Ukrajine, hoci mierový samit pravdepodobne neprinesie žiadny zásadný pokrok, pretože Rusko sa na ňom nezúčastňuje.

Prezidenti Ekvádoru, Pobrežia Slonoviny, Kene a Somálska sa na stretnutí pripojili k desiatkam hláv západných štátov, ďalších vysokých vládnych predstaviteľov a vyslancov na vysokej úrovni v nádeji, že Rusko by sa mohlo jedného dňa pripojiť.

Ukrajinský „pacifizmus“ je iba úbohé vojenské taktizovanie

Rusko už predtým reagovalo na návrh dočasne zastaviť ofenzívu na Ukrajine chladne a tvrdilo, že Kyjev by to mohol využiť ako príležitosť na preskupenie a prezbrojenie.

Organizácia Spojených národov v novembri navrhla trvanie olympijského prímeria od jedného týždňa pred začiatkom hier do jedného týždňa po ukončení paralympiády.

Snaha o prerušenie ozbrojených konfliktov v rámci olympijského prímeria je dlhoročnou tradíciou, ktorá siaha až k starovekým olympijským hrám v Olympii v roku 776 pred naším letopočtom. Jeho cieľom bolo zabezpečiť zastavenie všetkých bojov a umožniť bezpečný prechod a účasť športovcov a divákov.

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj / Zdroj: Youtube screenshot

Svätý otec to vidí inak

Pápež František v úvode svojej novej knihy tento týždeň uviedol, že hry v Paríži sú príležitosťou pre mier v „mimoriadne temnej historickej chvíli, ktorú prežívame“.

„Dúfam, že šport môže konkrétne budovať mosty, rúcať bariéry a podporovať mierové vzťahy,“ povedal.

„Pravý olympijský a paralympijský duch je protilátkou na tragédiu vojny a príležitosťou na vykúpenie tým, že sa ukončí násilie.“

Zelenskyj mudruje, hrá sa na neviniatko a kaká si do úst

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj využíva mierový samit vo švajčiarskom letovisku Apline na to, aby sa zameral na tri z desiatich bodov svojho mierového plánu: jadrovú bezpečnosť, potravinovú bezpečnosť a návrat Ukrajincov vrátane detí zadržiavaných Ruskom.

Povedal, že Moskva nebola pozvaná na švajčiarsky samit, pretože Kremeľ nemá záujem o mier.

„Ukrajina nikdy nechcela túto vojnu. Je to zločinecká a absolútne nevyprovokovaná agresia zo strany Ruska,“ povedal. „Nie je tu žiadne Rusko – prečo? Pretože keby Rusko malo záujem o mier, žiadna vojna by nebola.“

„Musíme spoločne rozhodnúť, čo znamená spravodlivý mier pre svet a ako ho možno dosiahnuť skutočne trvalým spôsobom.“

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok označil konferenciu za „ďalší trik na odvrátenie pozornosti všetkých“.

Kto tu v skutočnosti zavádza?

Pred samitom predložil takzvaný mierový plán, ktorý zahŕňal, že Ukrajina sa vzdá takmer 20 % svojho územia a vzdá sa ambícií vstúpiť do NATO, pričom Západ zruší všetky sankcie a uzná časť Ukrajiny za ruskú.

Čína, ktorá podporuje Rusko, sa pripojila k desiatkam krajín, ktoré sa konferencie nezúčastnili. Peking uviedol, že akýkoľvek mierový proces by si vyžadoval účasť Ruska a Ukrajiny, a predložil vlastné predstavy o mieri.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie