štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaFiala pchá peniaze do vojny na Ukrajine. Samozrejme, nie zo svojho

Fiala pchá peniaze do vojny na Ukrajine. Samozrejme, nie zo svojho

Kateřina Dostálová, bývalá poslankyňa, bývalá členka ODS a galeristka, bola hosťom na kanáli YouTube Zákony bohatstva. Okrem iného zdôraznila, že nechce vojnu s Ruskom, ale chce, aby sme sa starali o našu krásnu Českú republiku. Hovorila aj o NATO a súčasnej politickej situácii.

Úvodnou témou bolo Rusko a Ukrajina

„K situácii, ktorá sa v posledných rokoch odohráva, sa vyjadrujú najmä vášniví bojovníci a ľudia, ktorí v Rusku nikdy neboli. Mám tiež pocit, že veľa mladých ľudí má pocit, že naša minulosť sa začína rokom 1968. A to nie je pravda. Páčilo sa mi, čo povedal otec Přibyl. Že dnešná láska k Ukrajine je skrytá nenávisť k Rusku,“ uviedla pre parlamentnélisty.cz Kateřina Dostálová, ktorá okrem iného hovorila o tom, že nás okupovali Sovieti, nie Rusko. „Okupovali nás Ukrajinci a Rusi a ďalšie národy spoločnou a nerozdielnou rukou. A ja nerozlišujem mentalitu Rusov a nerozlišujem ich od Ukrajincov,“ dodala.

Ohlédnutí – diskusia s Kateřinou Dostálovou / Zdroj: Youtube

Dostálová budí vládu vedrom ľadovej vody

„Proti Rusku sa nedá vyhrať. Je to vojna mocností. Sme príliš malá krajina a dnes máme desaťtisíce bojovníkov, ktorí o tom nič nevedia,“ poznamenala. Pripomenula i časy, keď bola poslankyňou a keď Česká republika vstúpila do NATO, čo si podľa svojich slov želala.

„Do NATO som vstupovala s myšlienkou, že chcem, aby sme boli chránení, aby na územie Českej republiky už nikdy nevkročila noha Sovietov, okrem našich priateľov, obchodných partnerov. Myslím si, že to bol dôvod pre obrovské množstvo mojich rovesníkov, mojich kolegov v Poslaneckej snemovni. Ale musím povedať, že som bola dosť šokovaná tým, čo sa stalo hneď po našom vstupe. A to bolo to, čo prezident Havel nazval humanitárnym bombardovaním. Vtedy sme boli s prezidentom Klausom jediní dvaja z ODS, ktorí za to nehlasovali. A pamätám si, že niektorí moji kolegovia ma chodili prosiť a hovorili, že „budete hádzaní do jedného vreca s komunistami“, ale ja som to tak vôbec nebrala. Myslím si, že to nebolo správne, a to sa aj potvrdilo. Vždy som súhlasila s tým, že by sme si mali plniť svoje záväzky. Ale nikdy som nesúhlasila s misiami a s tým, čo sa potom dialo,“ povedala Kateřina Dostálová.

Ako to s vojnou na Ukrajine naozaj je? Počúva vôbec niekto?

„A ohľadne toho, čo sa deje teraz. Toto nebola nevyprovokovaná invázia. A v momente, keď Pobaltie vstúpilo do NATO, som mala husiu kožu po celom tele a myslela som si, že to nie je dobré,“ povedala Dostálová, ktorá trvá na tom, že by sme mali byť voči Rusku opatrní. „Ale rozhodne nechcem ísť do vojny s Ruskom. A myslím si, že by sme sa mali starať o našu úžasnú Českú republiku,“ povedala Dostálová s tým, že súčasný konflikt nie je náš konflikt. „Mali by sme sa spýtať Ukrajincov, kto chce položiť život za režim. Je to vojna medzi dvoma mocnosťami a režimom, ktorý tam nastolil Majdan v roku 2014,“ pripomenula.

„Vznikom tejto vlády sme sa stali lokajmi Bruselu, lokajmi našich spojencov. Táto vláda je veľmi slabá,“ zhodnotila súčasný kabinet Kateřina Dostálová.

„Keď som videla, že ODS ohlásila predvolebnú koalíciu, považujem predvolebné koalície za istý druh podvodu, písala som o tom, že keď sa spoja rozdiely, znamená to pre krajinu, že bude tápať na mieste. Ale ak tesne pred voľbami oznámili, že sa spoja s neomarxistami, dnes hovorím s rádoby pravicovou vládou, vtedy sa ešte nazývali pravicou a podľa toho to aj vyzeralo, tak to bude prepadák, už to nebude o prešľapovaní na mieste,“ povedala.

Česká vláda bipolarizuje spoločnosť. Nepripomína vám to niečo?

„Ak je tu niekto proruský, tak je to päť alebo desať percent ľudí, možno tí starší, ale nazvať sedemdesiat percent ľudí proruskými, hoci nechcú, aby sa konflikt predlžoval… Strašne sa ma dotýka, keď vidím, ako Petr Fiala píše svoje odkazy na tanky. Odmietam podporovať zabíjanie ľudí, hlboko sa ma dotýka, že niekto v mojom mene zabíja ľudí v cudzom konflikte namiesto toho, aby sa snažil robiť diplomaciu. Politikov sme si nezvolili ako vojakov, ale ako diplomatov. To je ich práca, za to ich platíme. A oni míňajú peniaze, ktoré im nepatria. Peniaze, s ktorými hospodária a ktoré posielajú do vojny, nie sú ich,“ uzavrela Kateřina Dostálová.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie