štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityMuškáty - vďačná "paráda" pre vaše domy či balkóny

Muškáty – vďačná „paráda“ pre vaše domy či balkóny

Muškáty patria medzi najobľúbenejšie kvety na oknách. A niet čudo – sú bohaté na kvety, navyše sa im aj v kvetináči na parapete dobre darí. Dokážu ozdobiť nielen okno, ale dokonca aj celý dom. Stačí, keď budete postupovať krok za krokom podľa šikovných trikov od záhradníkov a užijete si nádherné kvety. Navyše ich bude oveľa viac ako v predchádzajúcich rokoch. Dokonca aj z jednoročných rastlín môžete získať úplné maximum.

Kúpte správne rastliny

Silné rastliny sú základom úspechu. Preto je dôležité, aby ste si kúpili správne rastlinky. Všetky musia byť pevné, zdravé a bez stôp po škodcoch. Skontrolujte aj koreňový systém, aby ste mali istotu, že získate rastlinu s poriadnymi koreňmi. Muškáty pri kúpe nesmú byť ani zvädnuté. To nie je dobré znamenie, pretože sa o ne nikto príliš nestará alebo nie sú príliš silné a doma vám zahynú.

Výsadba muškátov

Do polovice mája rastlinky zaštipujte. Vďaka tomu si rastlina ušetrí veľa sily, ktorú využije počas hlavnej sezóny. Od druhej polovice mája nechajte už rastliny rásť, ako budú potrebovať. Potom si už môžete užívať rast a bohatý kvet, pretože rastlina bude mať veľa energie.

Výsadbu urobte do substrátu, ktorý je určený pre muškáty. Tým im poskytnete ten najlepší základ pre rast. Ideálne sú aj kvetináče, ktoré majú dvojité dno. Nalejete tak vodu do spodnej časti a rastliny si budú brať vodu podľa potreby. Kým nebudú mať dosť dlhé korene, musíte ich zalievať zhora, cca tri týždne. Potom si už budú brať vodu zo spodnej časti kvetináča.

Zdroj: Facebook

Prírodné hnojivo zo žihľavy

Okrem pravidelnej zálievky v spodnej časti kvetináča dodávajte počas sezóny muškátom aj dobré hnojivo. Používajte ho raz až dvakrát za mesiac. Ideálny je výluh zo žihľavy, ktorý vám pomôže s rastom a skvele pôsobí proti škodcom. Mladé žihľavy vložte do čistej vody, zakryte a nechajte lúhovať po dobu 2 týždňov. Výsledný výluh zrieďte vodou a zalejte kvetináče s muškátmi.

Čo muškáty nemajú radi

  • 1. Muškáty nemajú rady premočené korene
  • 2. Muškáty nemajú rady tienisté miesta
  • 3. Muškáty potrebujú dostatok živín
  • 4. Muškáty nemajú rady chlad

9 tipov profesora Hričovského

  • Prezimované rastliny prezrite, odstráňte všetky suché výhonky a listy.
  • Nové výhonky skráťte na jednu tretinu ich dĺžky alebo na tri púčiky. Dbajte na to, aby ste rez viedli medzi dvoma púčikmi.
  • Skontrolujte korene, príliš dlhé skráťte na polovicu až jednu tretinu.
  • Takto ošetrené rastliny presaďte do nového substrátu na muškáty alebo balkónové kvety. Použite čisté nádoby, aby ste sa vyhli prenosu hubových chorôb. Na dno nezabudnite nasypať drenážnu vrstvu. Použiť môžete štrk alebo keramzit.
  • Po tejto jarnej kúre ich preneste do svetlej miestnosti s teplotou okolo 18 °C.
  • Po presadení zalievajte iba mierne, aby sa na koreňoch stihli vytvoriť jemné vlásočnice.
  • Záievku zvyšujte postupne s prirastajúcimi listami.
  • Hnojiť začnite asi po štyroch týždňoch, keď rastliny dostatočne zakorenia tekutým hnojivom na muškáty.
  • Na balkón alebo terasu môžete nádoby vyniesť, keď už nehrozia neskoré jarné mrazy. Zvyčajne v polovici mája, v chladnejších oblastiach počkajte na koniec mesiaca.
Zdroj: Facebook
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie