štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityZa túto 11-tku sa fakt neospravedlňujte

Za túto 11-tku sa fakt neospravedlňujte

Mnohí z nás sa často bezdôvodne ospravedlňujú a sebaobviňujú. Uprednostňujeme pocity druhých pred tými svojimi a tento typ správania je potenciálne škodlivý. Tým, že pocity druhých považujeme za dôležitejšie než sú tie naše vlastné povedie k tomu, že naše okolie nás bude považovať za zakomplexovaných a slabých. Ospravedlnenie sa je potrebné ale len tam, kde je naň dôvod.

Neospravedlňujte sa za vlastné pocity

Vyjadriť pocity je prejavom zodpovednosti v akomkoľvek vzťahu. Platí to aj pre priateľstvo, či pre vžťah so životným partnerom. Hovoriť,, ako sa cítite, ľuďom dáva možnosť lepšie vás spoznať, čím sa prehlbuje spojenie, vzťah.

Ak má niekto s vami problém, alebo má problém s tým, že ste konštruktívne vyjadrili svoje myšlienky a názory, je to jeho problém, nie váš.

Aj „nie“ hovorte bez obáv

Aj keď povedať niekomu „nie“ nemusí byť tým najlepším a najpríjemnejším pocitom, nie je to v žiadnom prípade dôvod na ospravedlnenie sa.

Ak z takejto situácie chcete vyjsť bez konfliktu, poskytnite rýchle a krátke vysvetlenie toho, prečo ste niečo odmietli.

Konajte vo vlastnom záujme

Väčšina spoločnosti je stále posadnutá životnou cestou so stanovenou postupnosťou „škola, práca, rodina, dôchodok“.

A hoci určite nie je nič zlého na tom, keď vám chce niekto tlmočiť nejakú tradičnú a konzervatívnu radu, nikoho nie je nič do toho, ako sa rozhodnete žiť práve vy.

Váš výzor

Ospravedlňujete sa za kruhy pod očami od únavy, či vlasy len „do chvosta“, lebo…? Haló, neospravedlňujte sa za to, že niekto si myslí, že by ste mali vyzerať inak.

Koho to  vôbec zaujíma? Pokiaľ do kostola nenakráčate v „outfite“ pouličnej pracovníčky, tak je fakt len na vás, ako vyzeráte.

Normálne sa pýtajte!

Niektorí ľudia majú problémy so „zvedavými“ ľuďmi. Ale ak niečomu nerozumiete, tak tomu nerozumiete – a potrebujete v tom mať jasno.

Ak si niekto dá s vami tú námahu, že niečo spochybňuje, je to pravdepodobne kvôli neistote, ktorú má voči vlastným vedomostiam – alebo ich nedostatku.

Zdroj – Pixabay

Venujte čas sami sebe

Nemôžete sa postarať o niekoho iného, ak sa neviete postarať o seba samého.

Dôležité je vedieť, kedy potrebujete byť sami so sebou. Oddýchnite si, osviežte sa a vráťte sa späť – ale len vtedy, keď ste VY na to pripravení.

Ste zodpovední len za vlastné správanie

Prišiel za vami niekto s ostrou kritikou voči nejakej inej osobe, ako keby ste vy boli tou inou osobou a týkalo sa vás to? Pardon, ale – vás sa to ozaj netýka.

Vy predsa nemôžete byť zodpovední za to, ako koná niekto tretí. V každom prípade, odignorujte ich; a určite sa neospravedlňte.

Nie ste „opica na gumičke

Ľudia, ktorí posielajú textovú správu alebo nechajú odkaz v hlasovej schránke s nesprávnym presvedčením, že toto má byť vaša priorita, sú vrcholne nepríjemní. Lebo presne tí istí ľudia budú na vás, s najväčšou pravdepodobnosťou, nadávať, že ste im ihneď neodpovedali. Veď viete, oni sú zaneprázdnení. Žiadne ospravedlnenie nie je potrebné.

Za oprávnené rozčúlenie

Niektorí ľudia sa pokúšajú vyvolať vo vás pocit viny – obviňujú vás z toho, váš hnev nie je oprávnený. Nie vždy však ide o to isté. Niekedy je na rozčúlenie  sa dobrý dôvod. To isté platí, ak ste niekým obviňovaný za jeho úzkosť, či smútok.

Každý človek má právo cítiť sa tak, ako sa práve cíti, bez ohľadu na to, či to je (podľa názoru inej osoby) „správne“ alebo „nesprávne“. Keď tým nikomu neubližujete, nikto nemá právo od vás očakávať, aby ste sa za svoj hnev, úzkosť alebo smútok ospravedlňovali.

Zdroj: Pixabay

Trvajte na svojom

Keby mali niektorí ľudia na to možnosť, obrali by všetkých, ktorí nesúhlasia s ich názormi, o slobodu prejavu a zakázali by im mať svoj vlastný názor.Keď sa proti nim postavíte, tvária sa urazene, ako keby ste vy boli tými, kto prekročili povolené hranice. Na ľudí tohto typu zabudnite.

Sú to ignoranti, namyslení, falošne hrdí a toxickí jedinci. Namiesto toho, aby ste sa im ospravedlnili, pevne sa držte seba samého, vztýčte hlavu a nebuďte ticho.

Buďte sami sebou

Spisovateľ Oscar Wilde sa pri jednej príležitosti vyjadril takto: „Buďte sami sebou; všetci ostatní vám môžu byť ukradnutí.“ Poďme ešte ďalej a povedzme si: je úplne v poriadku, keď budete považovaní za „divného“ alebo „odlišného“. Nestarajte sa o to, čo si myslia iní. Buďte sami sebou, buďte tou osobou, človekom, ktorý tu je pre vás. Nikdy ani nepomyslite na to, že by ste sa mali za toto ospravedlňovať. Veď individualizmus a rozmanitosť sú súčasťou toho, čo robí život krásnym.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie