streda, 18 septembra, 2024
HomeZ domovaDnes bude horúco, nezabudnite na TOTO!

Dnes bude horúco, nezabudnite na TOTO!

Začínajú sa dni, kedy nás potrápi úmorná horúčava. Najlepšie nám bude v tieni domova, no nie každý má to šťastie, že si povie – dnes nejdem do práce, má byť 33°C, doma mi bude najlepšie. Aj proti horúčave sa však dá brániť. Zvlášť proti jej nepríjemným následkom.

Bez vody ani na krok

Asi nikomu nechutí celodenným nosením v aute, či v kabelke zohriata voda vo fľaši. Vodu môžete nahradiť nesladeným čajom, či do nej nakvapkať pár kvapiek citrónovej, limetkovej, či pomarančovej šťavy. To vás navyše trošku osvieži.

Facebook: Mesto Kolárovo

Neobcházdajte pitné fontánky v meste

Celkom chápem, že z tých pokusov o pitnú fontánku sa za normálnych okolností asi nenapijete, veď sa na ňu celé dni práši, pijú z nej okrem vyšších psov aj vráčence, či muchy… to asi nebude nič pre vás. Ešte vždy si však v nej môžete navlhčiť vreckovku a tú uložiť na zátylok. Trošku sa ochladíte aj tým, keď si vo vode namočíte predlaktia.
Nerozpakujte sa ani namočiť si v nej plátenný klobúčik, či inú pokrývku hlavy. Možno si tým „zničíte frizúru“, ale radšej mať hlavu mokrú, ako rozbitú po páde/kolapse z horúčavy.

Je s vami dieťa?

Nikdy, naozaj nikdy ho nenechávajte samé v aute. Ani 5 minút nie! Polícia SR v rámci kampane pripravila tabuľku, podľa ktorej vidíte, aká teplota je v aute po určitom čase. Z predstavy toho, čo by sa vášmu dieťaťu mohlo stať, vám určite nebude dobre.

Zdroj: Facebook Polícia SR

Keď prídete domov…

Všetci to poznáme – po návrate domov po horúcom dni každá bunka nášho tela prosí o sprchu. Nie je však jedno, akú sprchu jej doprajete. Spoľahnite sa na termoreguláciu vášho tela a dajte si najhorúcejšiu sprchu, ako znesiete (pokiaľ nie ste kardiak, prípadne nemáte nejaké iné zdravotné problémy).

Vaše telo tak dostáva signál, že „má ochladzovať“, lebo mu je horúco. Ak si dáte studenú sprchu, môže to mať niekoľko negatívnych dopadov – prvým môže byť hneď v sprche teplotný šok a vy pri ňom môžete aj odpadnúť. Druhým je fakt, že vaše telo funguje inak, ako vaša myseľ a studené kvapky na koži dávajú cez nervovú sústavu signál, že vám je zima. Navyše keď vyjdete spod horúcej sprchy, chvíľu budete mať z okolitého vzduchu pocit príjemného chladu.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie