štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityKráľovské mesto Kraków má čo ponúknuť aj vám

Kráľovské mesto Kraków má čo ponúknuť aj vám

Poľské kráľovské mesto Kraków je častým cieľom ciest Slovákov. Nie len kvôli nákupom, ale aj kvôli majestátnemu Wawelu, či iným pamiatkam. Ak máte pocit, že „tam som už videl všetko“, možno vás so stránkou Travel facts presvedčíme, že aj v Krakówe je čo objavovať.

Krakov, jedno z najstarších a najkrajších miest Poľska, je známy svojim dobre zachovaným stredovekým jadrom a živou kultúrnou scénou.

Hlavné trhové námestie v meste (Rynek Główny) je jedným z najväčších stredovekých námestí v Európe s historickými budovami, pouličnými umelcami a ikonickou Bazilikou Panny Márie.

Rynek Glowny / Zdroj: Facebook

Krakovský hrad Wawel, symbol poľskej národnej identity, je historická pevnosť s výhľadom na rieku Visla a nachádza sa v ňom korunná pokladnica a kráľovské súkromné ​​apartmány.

Mestská štvrť Kazimierz, historicky židovská štvrť, je známa svojimi synagógami, židovskou históriou a rušným nočným životom s množstvom barov a kaviarní.

Múzeum Schindlerovej továrne v Krakove, ktoré sa nachádza v bývalej smaltovne Oskara Schindlera, predstavuje históriu Krakova pod nacistickou okupáciou a príbeh Schindlerových snáh o záchranu židovských životov.

Mestský pamätník a múzeum Auschwitz-Birkenau, ktorý sa nachádza neďaleko, je dojímavou pripomienkou holokaustu a je jedným z najnavštevovanejších historických miest na svete.

Krakovská brána svätého Floriána, stredoveká mestská brána, je jedným z mála pozostatkov stredovekého opevnenia mesta a je výraznou dominantou Starého Mesta.

Bazilika sv. Floriána / Zdroj: Facebook

Mestský park Planty, kruhový park, ktorý obklopuje Staré Mesto, je zelenou oázou s turistickými chodníkmi, záhradami a historickými pamiatkami.

Krakovské Collegium Maius, najstaršia budova Jagelovskej univerzity, je renesančná stavba, v ktorej sa nachádza múzeum vystavujúce históriu univerzity.

Mestská soľná baňa Wieliczka, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO, obsahuje podzemné komory, kaplnky a sochy vytesané zo soli, čo z nej robí jednu z najstarších soľných baní na svete.

Krakovská Sukiennica (Sukiennice), ktorá sa nachádza na Hlavnom trhovom námestí, je historická obchodná hala, v ktorej sa teraz nachádzajú obchody so suvenírmi, umením a tradičnými poľskými remeslami.

Mestská Dračia jama, legendárna jaskyňa pod vrchom Wawel, je údajne brlohom wawelského draka a návštevníci môžu vidieť sochu draka, ktorý dýcha oheň neďaleko vchodu.

Miesta natáčania Schindlerovho zoznamu v Krakove, vrátane továrne a rôznych mestských lokalít, sa stali obľúbenými miestami pre filmových nadšencov a milovníkov histórie.

Mestské podzemné múzeum Rynek, ktoré sa nachádza pod Hlavným trhovým námestím, ponúka fascinujúci pohľad do stredovekej minulosti Krakova s ​​archeologickými exponátmi a interaktívnymi výstavami.

Krakovská Jagellonská univerzita, založená v roku 1364, je jednou z najstarších univerzít v Európe a po stáročia je centrom učenia, ktoré priťahuje učencov z celého sveta.

Jagellonská univerzita / Zdroj: Facebook

Mestská Bazilika Panny Márie je známa svojim úžasným oltárnym obrazom od Veita Stossa a trúbkovým signálom (Hejnal), ktorý sa hrá každú hodinu z veže baziliky.

Promenáda pri rieke Visla v Krakove ponúka malebný výhľad na mesto s turistickými a cyklistickými chodníkmi, parkami a historickými pamiatkami pozdĺž brehov rieky.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie