piatok, 20 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaTradičná púť moslimov do Mekky si vyžiadala okolo 900 obetí

Tradičná púť moslimov do Mekky si vyžiadala okolo 900 obetí

Tohtoročná veľká moslimská púť do Mekky si vyžiadala približne 900 obetí na životoch, ako uvádza agentúra AFP s odvolaním na diplomatické zdroje, informuje agentúra ČTK.

Asi 600 úmrtí z rád pútnikov pripadlo na obyvateľov Egypta a o 68 zosnulých občanoch hovoria indickí diplomati. V utorok AFP evidovala ďalších 250 mŕtvych aj z iných krajín. Úrady v Saudskej Arábii, kde sa Mekka nachádza, vlastnú bilanciu nezverejnili. U časti pútnikov sa zrejme prejavili zdravotné problémy v dôsledku obrovských horúčav.

Do Mekky cez pekelné brány

V utorok egyptské diplomatické zdroje informovali o úmrtí 323 egyptských občanov pri veľkej púti do Mekky, ktorá sa uskutočnila počas konca minulého týždňa. Dnes nemenovaný diplomat agentúre AFP povedal, že počet mŕtvych Egypťanov vzrástol na 600. Všetky najnovšie obete podľa zdroja zomreli v dôsledku vysokých teplôt v oblasti, keď sa niektoré vyšplhali až nad 50°C.

V stredu agentúru AFP informoval ďalší diplomatický zdroj a uviedol, že o život prišlo 68 pútnikov z Indie. „Domnievame sa, že časť z nich zomrela v súvislosti s poveternostnými podmienkami,“ uviedol diplomat. Poukázal na to, že časť pútnikov tvorili starší ľudia, náchylnejší na zdravotné zlyhanie pri vysokých teplotách. Niektorí Indovia sú doteraz nezvestní.

Definitívny počet obetí je zatiaľ neznámy

Saudskoarabské úrady zatiaľ nezverejnili bilanciu mŕtvych. Uviedli však, že museli ošetriť viac ako 2700 pútnikov. Agentúra AFP tak počty zisťuje predovšetkým z diplomatických zdrojov. Niektoré krajiny, napríklad Jordánsko, informáciu o úmrtí svojich pútnikov zverejnili oficiálne. Vlani pri veľkej púti zomrelo okolo 200 účastníkov.

Symbolická púť do Mekky, ktorá je napodobením posledného putovania proroka Mohameda, je jedným z pilierov islamu a aspoň jedenkrát za život by ju mal vykonať každý moslim, pokiaľ im to zdravie dovolí. Milióny veriacich absolvujú veľkú púť (hadždž), ktorá sa koná každý rok v danom termíne, alebo malú púť (umra), ktorú možno podniknúť v iný termín počas roka. Tento rok sa podľa údajov miestnych úradov zúčastnilo púte približne 1 800 000 moslimov, z ktorých 1 600 000 pochádza zo zahraničia.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie