streda, 18 septembra, 2024
HomePolitikaDenník N ignoruje realitu. Koná účelovo. Chmelár im to však neodpustí

Denník N ignoruje realitu. Koná účelovo. Chmelár im to však neodpustí

„Mohli ste zachrániť státisíce ľudských životov, ale zbabelo a podlo sa vyhovárate na Putina a ukazujete prstom na tých, ktorí vás usvedčili zo lži,“ uvádza na sociálnej sieti Eduard Chmelár, poradca slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý namieril svoje ostré slová na Denník N, hanebne útočiaci na vládu bez akýchkoľvek pádnych argumentov.

„Ľudia ako vy demokraciu neposilňujú, vedome ju oslabujú,“ vytiahol ostrý kord na redakciu pofidérneho Denníka N. Reagoval tým na ich článok, ktorý vinu za zlyhanie mierových jednaní Ruska a Ukrajiny v roku 2022 do bodky zvaľuje na Vladimíra Putina, čím degraduje nielen žurnalistiku ako takú, ale nevytvára dobré svetlo našej krajiny v očiach Ruska. Je to samovražedná kombinácia. Proneoliberalistickí žurnalisti akosi pozabúdajú na vplyv niekedajšieho britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý doslova nútil Ukrajinu, aby vyprovokovala vojnový konflikt, čo dokazujú aj slová prestížneho denníka Foreign Affairs. Ale o ňom buď „žurnalisti“ z Denníka N hovoriť nechcú, alebo ani nič také nezaznamenali. Nečudo…

Denník N už mnohokrát dokázal svoje „renomé“

O kvalitách Denníka N už bolo napísané mnoho, takže jeho úroveň a metódy si nie je treba bližšie predstavovať. Toto u nie sú noviny, ale propagandistický vestník Progresívneho Slovenska s dennou periodicitou,“ zaútočil otvorene voči redakcii tohto plátku Chmelár. Čo ho takto popudilo? Dôvodom je redaktor a amerikanofil Tomáš Čorej a jeho text, ktorý predkladá závery The New York Times o príčinách zlyhania mierového jednania medzi Ruskom a Ukrajinou v roku 2022. Čorej ako otrok a nohsled amerických médií prevzal ich doktríny, pripomeňme nepodložené, že za zlyhaním nestojí nikto iný ako… Putin.

Aby sme si situáciu ozrejmili… The New York Times pracuje s tvrdením, že súčasťou mierovej dohody z apríla 2022 bola i podmienka tzv. garančných štátov. Teda krajín, ktoré by v prípade napadnutia Ukrajiny okamžite prišli na pomoc. Súčasťou garančných štátov bolo vtedy aj USA, Nemecko, Veľká Británia a… div sa svete, Rusko. Podľa The New York Times Putin do zmluvy vložil dodatok, že o obrane Ukrajiny by musel rozhodnúť jednomyseľný súhlas všetkých garančných štátov. Teda aj Ruska. Americký denník z toho vyvodzuje, že vinou tohto dodatku tvrdohlaví Ukrajinci vycúvali z ďalších jednaní.

Eduard Chmelár pripomenul Čorejove slová

Škrabák z Denníka N sa totiž vyjadril, že „… ich zistenia sú v rozpore s verziou, že britský premiér Boris Johnson oslabil mierovú zmluvu. Na Slovensku to opakovane šíril Eduard Chmelár, poradca premiéra Roberta Fica,“ dodal tiež pozoruhodné vyjadrenie: „… nie je to pravda, ale mohlo by to byť…“ Na to zareagoval Eduard Chmelár naštvane: „… nešírim nejakú vymyslenú alternatívnu verziu dezinfoscény, ako sa ju decentne snaží zhrnúť Denník N, ale opieram sa o závery štúdie dvoch renomovaných amerických profesorov a odborníkov na euroázijskú politiku publikovanú v najprestížnejšom časopise Foreign Affairs. Tu je zmienená štúdia, ktorá rekonštruuje celý mierový proces na základe autentických dokumentov,“ uviedol Chmelár a dodal priamy odkaz na prestížny denník Foreign Affairs.

Eduard Chmelár zdôvodňuje krach mierových rokovaní na Ukrajine / Zdroj: Youtube

Chmelár si neodpustil ironickú poznámku

„Pretože ste na tento kľúčový dokument ani nepoukázali, tak som pre vás vlastne urobil nejakú poctivú novinársku prácu – nemáte za čo…“ nakopol zadky škrabákom z prachúbohého Denníka N jeden z najrenomovanejších slovenských politiológov, žurnalistov a historikov Eduard Chmelár. Ak nie vôbec najlepší…

„A teraz si uvedomte, čo urobili politrukovia z červených novín. Ignorovali zistenie najrešpektovanejšej a citovanej štúdie na túto tému a cielene sa spoliehali na drendový článok The New York Times, ktorý vynechal niekoľko kľúčových a základných bodov, napríklad návšteva britského premiéra Borisa Johnsona v Kyjeve núti Zelenského nepodpisovať mierovú dohodu plus USA odmietajú učiniť záväzok k obrane Ukrajiny pred možným útokom Ruskej federácie, čo mimochodom znamená, že prijatie Kyjeva do NATO nikdy nebrali vážne,“ uvádza Eduard Chmelár na sociálnej sieti.

Ignorujme fakty a nebudú?

„Tieto zámerne vynechané udalosti nie sú nejakou úvahou, domnienkou ani názorom, ale fakty, ktoré odhaľujú totálnu kriminálnu stratégiu západných spojencov spočívajúcu v sabotáži mierovej dohody. Preto sú dnes Ukrajinci v omnoho horšej pozícii, čo som mimochodom niekoľkokrát predpovedal, a nebudú v lepšej pozícii, a za to by mal niekto niesť zodpovednosť,“ otvorene tvrdí Chmelár.

Mierová dohoda sa podľa Eduarda Chmelára behom jednania nespočetnekrát zmení. A to práve na základe jednaní. „Tento tendenčný článok si odporuje, keď usvedčuje Západ zo lži, o ktorej Putin nechcel nikdy vyjednávať. Nemá zmysel predhadzovať Rusku jeho prehnané návrhy, pretože sa nejedná o konečnú dohodu, ale o východziu pozíciu, ktorá sa behom jednania väčšinou stokrát mení,“ poukazuje Chmelár na pravidlá „dohôd“.

Aby sme nezabudli, kto vlastne prikladal pod kotol…

Eduard Chmelár tiež pripomenul úlohu západných štátov pri živení konfliktu ešte pred začatím vojny. „Okrem toho by som rád pripomenul, že Západ už sabotoval Minské dohody, ktoré mohli zabrániť vojne. Priznala to ako bývalá nemecká kancelárka Merkelová, tak bývalý francúzsky prezident Hollande. A tiež skončili návrhy zmlúv, ktoré Moskva poslala do Washingtonu a Bruselu…“ dodal.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie