Dobrých rád nikdy nie je dosť. Tieto sa vám zídu aj na dovolenke – tam sme mnohokrát nútení veci riešiť úplne inak, ako sme zvyknutí doma, preto treba improvizovať. No a improvizácia je aj o tom, že neskôr sa z nej stane rutina. Možno tieto triky poznáte…
Do takmer prázdnej nádoby na arašidové maslo vlejte mlieko
Toto poteší hlavne pred koncom dovolenky, keď už sa vám do cudzej kuchyne nové potraviny kupovať neoplatí, no tie, čo ste si priniesli, už sa míňajú. Keď sú vaše poháre na čokoládovú nátierku, arašidové maslo takmer prázdne, Pridajte do nich trochu mlieka, pevne zaskrutkujte veko a minútu alebo dve pretrepávajte, aby ste vytvorili chutný domáci mliečny kokteil! Spotrebujete zvyšky, ktoré by sa inak vyhodili do koša, a navyše si pochutíte na sladkej pochúťke.
Varechu položte cez vriaci hrniec s vodou, aby nevyvrela
Tento trik ma naučila ešte v skorej puberte, keď sme sa my, dievčatá, na škole pre nevidiacich učili variť. Varecha je chladnejšia ako voda. Keď sa bubliny varu dostanú k vareche, para a bublinky kondenzujú späť do vody.
Na žehlenie golierov používajte žehličky na vlasy
Komu sa chce na dovolenku trepať žehličku na bielizeň? Žehlička na vlasy, to už je niečo iné, tú berieme za každých okolností, však, dámy. Ak sa ponáhľate, ale potrebujete osviežiť svoj vzhľad, zvážte vyžehliť golier košele žehličkou na vlasy. Vylepší váš vzhľad a výrazne skráti čas potrebný na „prípravu“.
Zabaľte syr do pergamenového papiera
Vedeli ste, že syr vydrží dlhšie, keď môže „dýchať“? Namiesto toho, aby ste čedar zabalili do potravinovej fólie alebo alobalu, držte ho vo voskovanom alebo mastnom papieri. Aby ste zabránili typickej aróme v chladničke, takto zabalený syr vložte do uzatvárateľnej nádoby.
Vodný kameň na sprchovej hlavici
Nie je nič príjemnejšie, ako sprcha po návrate od mora, či len tak, z prechádzky. Lenže – sprchu pustíte a z nej ledva pár pramienkov? Nevadí, dnes to ešte vydržíte. Na celú noc okolo sprchovej hlavice uviažte vrecko s octom. Uistite sa, že trysky sú v octe ponorené – ocot by mal „zabojovať“ s vodným kameňom.
Vložte papierovú utierku pod ovocie a zeleninu v chladničke
Nepoužili ste na prípravu jedla celý kus zeleniny? Do chladničky s ním, veď kde inde, že. Zabaľte ich do papierovej utierky. Tá nasiakne vlhkosťou unikajúcu zo zeleniny a tá tak ostane čerstvá.
Čerstvé bylinky zmrazte s olivovým olejom vo forme na ľad
Umiestnite bylinky do foriem na ľad, doplňte ich olivovým olejom a vložte ich do mrazničky. Keď ich chcete použiť, môžete jednoducho vybrať kocku mrazeného bylinkového olivového oleja.
Uchovávajte zázvor v mrazničke, aby vám dlhšie vydržal
Zabezpečte, aby váš zázvor zostal čerstvý dlhšie, ak ho uložíte do mrazničky. Vopred ho nakrájajte na kúsky, aby ste pri vyberaní vybrali len to, čo potrebujete.
Banány zabaľte do alobalu, aby vám dlhšie vydržali
Stonky banánov zabaľte do hliníkovej fólie, aby ste spomalili proces zrenia a uvoľňovanie etylénového plynu. Navyše ich určite držte ďalej od vášho ostatného ovocia, aby ste predišli ich skorému sčernaniu.