štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaObce v okrese Snina sa dočkajú pre nás úplnej samozrejmosti

Obce v okrese Snina sa dočkajú pre nás úplnej samozrejmosti

Vodovod chýba aj viacerým obciam v okrese Snina. Riešiť sa to rozhodol Prešovský samosprávny kraj (PSK), ktorý v súčasnosti ukončil hydrogeologické vrty. Tie preukázali, že pitná voda by sa mohla využívať v obciach Brezovec, Dúbrava, Kalná Roztoka, Klenová, Kolbasov, Kolonica, Osadné, Parihuzovce, Pčoliné, Príslop, Topoľa, Uličské Krivé, Zboj, Hostovice, Čukalovce, Runina a Nová Sedlica. Hornozemplínsky Korzár informuje, že PSK už začiatkom roka vybudoval po jednom vrte v Šmigovci a Ruskej Volovej.

Čo bude so zvyšnými obcami?

„Vo zvyšných piatich obciach bude zásobovanie zabezpečené povrchovými zdrojmi. Aj keď to nie je v našej kompetencii a táto agenda je mimoriadne náročná, som rád, že takto vieme pomôcť vyše 5 000 obyvateľom územia, ktorí síce žijú v blízkosti vodnej nádrže Starina, no sami doteraz nemajú prístup k pitnej vode,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský (KDH).

VN Starina /Zdroj: Facebook

Sú aj ďalšie riešenia

„Pri ďalších obciach, ktoré ešte nemajú overený a potvrdený zdroj pitnej vody, respektíve hydrogeologické prieskumné práce neboli úspešné, predpokladáme zásobovanie obyvateľov pitnou vodou z prameňov lokalizovaných v katastri týchto obcí alebo z iných alternatívnych zdrojov,“  povedal Ján Kocák, vedúci odboru projektového riadenia Úradu PSK. Prieskumné práce na prameňoch začnú v najbližšom období a odhadujú ich na zhruba rok.

Kde na to vezmú

Agentúra regionálneho rozvoja PSK prisľúbila pomôcť obciam pri verejnom obstarávaní na výstavbu vodovodu a kanalizácií. Tiež sa bude podieľať na spracovaní žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

„Obce v Zbojskej doline už majú zabezpečené finančné krytie v rámci Integrovanej územnej stratégie PSK, a to vo výške 11 miliónov eur,“ doplnil Majerský s tým, že rokovania o finančnom krytí pre ďalšie obce prebiehajú.

V dvadsiatich ôsmich obciach sninského okresu, v ktorom žije takmer sedemtisíc obyvateľov, mieni PSK zabezpečiť aj kanalizáciu. Za týmto účelom začal projekt v rámci iniciatívy Catching-up Regions v spolupráci so Svetovou bankou, s Európskou komisiou a Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Ukončený by mal byť do roku 2029, informuje Korzár.

Milan Majerský / Zdroj: Facebook
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie