štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityAsertívita sa týka každého z nás

Asertívita sa týka každého z nás

Odvšadiaľ počúvame, ako treba byť v konfliktoch asertívny, lebo veď pasivita dáva tomu, s kým komunikujeme avízo, že si „môže robiť, čo chce“ a agresivita len zbytočne „zvyšuje obrátky“ konfliktu. Málokto z nás sa rodí, ako asertívny, vieme si to však natrénovať.

Komunikujme jasne

Naučme sa formulovať svoje názory jasne a zreteľne. Ani primeraného zvýšenia hlasu sa netreba báť. Nekomunikujme však hlasitosťou lodnej sirény a kadenciou bubeníka heavymetalu – komunikácia je aj o prijímaní spätnej väzby

Vystúpme z radu

Nevyhýbajme sa konkrétnym situáciám, kde sa necítime komfortne – vyhľadávajme ich. Bude to akási rozcvička v asertivite Na výzvu nečakajte, názor prejavuje ten, kto ho povie, ako prvý.

Zdroj: Pixabay

Držme sa faktov

Dobre pripravíme, utriedime si myšlienky a vyhľadáme si množstvo informácií. To nám pomôže byť v pohode a pri vyjadrovaní svojich názorov sa budeme držte faktov bez priestoru na emócie, či vzťahovačné správanie sa.

Prevezmime zodpovednosť

Kritiku, prípadne výčitky, ako sa kto mýli by sme mohli vymeniť za vlastný návrh riešenia. Namiesto „Mali by sme,“ povedzte „Urobíme to takto.“ Z človeka, ktorý sa rýpe v cudzích chybách to razom spraví niekoho, kto vie, ako sa veci dajú, nie ako ich niekto pokazil.

Nie sme na spovedi

To, ak sa už vopred ospravedlňujeme, sebavedomého človeka oberá o silu a jeho myšlienku o dôraz. Nebude to znamenať, že si neviete uznať chybu, na to je vždy čas aj neskôr. Ak už sa niečo stalo, ešte pred ospravedlnením je na mieste náprava.

Klaďme otázky

Je to najjednoduchší spôsob sebauplatnenia. Navyše vyznieme, ako niekto, kto nie len že problému rozumie (lebo sa pýtame „k veci“) a záleží nám na jeho riešení.

Nebuďme strnulí

Neverbálna komunikácia o nás prezradí viac, ako by sme čakali a možno aj chceli. Uzavreté gestá, sklonená hlava hneď naznačia nedostatok sebavedomia. Ak ale udržiavame očný kontakt, zdôrazujeme svoje myšlienky aj prirodzenou gestikuláciou, čo podporíme zreteľným hlasom, máme vyhraté.

Asertivita nie je arogancia

Dávajme si pozor, aby naše sebavedomie „nevypálilo“, ako ponižovanie, či urážanie. Namiesto „To si celkom domrvil,“ skúsme povedať „Tentokrát to nevyšlo, uprav to prosím ťa do…“

Zdroj: Pixabay

Nebojme sa mať vzory

Popri tom, ako sa snažíme nadobudnúť svoje nové asertívne ja, je dobré sledovať vyslovene sebaistých a sebavedomých kolegov. Akú majú reč tela? Ako komunikujú s podriadenými? Aké je ich vystupovanie. Nie, nekopírujme, to vyzerá parodicky. Skôr len preberme niektoré pozitívne prvky správania.

Odmenu si zaslúžim

Ako na našu zmenu reagujú známi? Ak pozitívne, doprajte si odmenu a je úplne jedno, či to pre nás znamená, že si urobíme čas na kávu na balkóne, alebo návštevu koncertu. Zlyhanie berme, ako možnosť neurobiť rovnakú chybu v budúcnosti.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie