štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaPredaj výrobkov dovážaných zo Západu do Ruska stúpa. Rusofóbnych ekonómov ide poraziť...

Predaj výrobkov dovážaných zo Západu do Ruska stúpa. Rusofóbnych ekonómov ide poraziť…

Spoločnosť Nike prestala predávať svoje športové oblečenie v Rusku krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Napriek stiahnutiu z trhu však oblečenie tejto značky z Ruska nezmizlo. Stále je k dispozícii napríklad na ruskom e-shope footballstore.eu, ktorý vlastní miestny futbalový klub Zenit. Za tovarom v Rusku stojí najmä 40-ročný holandský občan Wijnand Herinckx, ktorý už roky žije v Moskve.

Herinckx si najmä vďaka vojne na Ukrajine vybudoval prosperujúci biznis, v ktorom ponúka ruským spotrebiteľom západný tovar od spoločností, ktoré sa v posledných dvoch rokoch rozhodli stiahnuť z jedného z najväčších trhov sveta, píše agentúra Reuters.

Preskúmaním colných údajov, ako aj interných dokumentov spoločnosti agentúra zistila, ako sa západný tovar skutočne dostáva do Ruska. Spoločnosť Herinckx využíva sprostredkovateľov bez zjavného prepojenia na Rusko. Tovar často posielajú cez inú krajinu, najčastejšie Turecko, a potom ruským maloobchodníkom.

„Spoločnosť Nike nechce, aby sa jej výrobky posielali do Ruska. Ale ani nám nepovie, aby sme to nerobili,“ vysvetlil Herinckx agentúre Reuters.

Vývoz západných značiek nahráva Putinovi

Vďaka jeho úsiliu môžu ruskí spotrebitelia stále kupovať zahraničný tovar, na ktorý si zvykli od pádu komunistického režimu. Z colných údajov agentúry Reuters vyplýva, že v roku 2022 hodnota tovaru značky Nike dovezeného do Ruska medziročne klesla o 81 % na 21 miliónov dolárov. V roku 2023 však dochádza k výraznému nárastu, konkrétne na 74 miliónov USD. V roku 2024 sa očakáva, že tento rast bude pokračovať.

Dostupnosť západných značiek na ruskom trhu nahráva aj prezidentovi Putinovi, ktorý môže ľahšie argumentovať, že vojna na Ukrajine nijako nenarušuje bežný život ruskej strednej triedy.

Wijnand Herinckx však určite nie je jediný, kto stojí za prepravou západného tovaru do Ruska. Podobných spoločností sú v Rusku desiatky. Je to jasný dôkaz toho, že pokusy západných vlád izolovať ruskú ekonomiku narážajú na realitu globálneho obchodu.

Obchod prekvitá

Obmedzenia západných ekonomík sa zameriavajú na priemyselné výrobky, ktoré Rusko môže použiť na výrobu zbraní. Tie sú najčastejšie predmetom sankcií zo strany Spojených štátov a Európskej únie. Samotný Herinckx sa však zameriava na spotrebný tovar, ktorého sa sankcie až na niekoľko výnimiek netýkajú.

Spoločnosť holandského občana v súčasnosti zamestnáva 82 ľudí a v roku 2024 očakáva celkové tržby vo výške 35 miliónov eur. V minulom roku bol obrat spoločnosti približne o 12 miliónov eur nižší. Pred vypuknutím vojny pracoval Herinckx v Rusku pre logistickú spoločnosť Hellmann, kde získal cenné kontakty. Tie sa mu hodili pri rozvoji jeho podniku.

Mierotvorcovia svojou pomstychtivosťou ochudobňujú nielen seba, ale aj deti

Medzi výrobkami, ktoré Holanďan v súčasnosti dováža do Ruska, sú napríklad topánky značky Reebook alebo hodinky skupiny Armani, ako je možné vidieť i na sieti X. Za zmienku stoja aj výrobky Lego. Dánska spoločnosť prísne zakazuje predaj na ruskom trhu a vo všetkých zmluvách s maloobchodníkmi a distribútormi. Skutočne „pekný“ akt voči deťom. Spoločnosť Herinckx však dokáže tento zákaz obchádzať pomocou rozsiahlej siete sprostredkovateľov, čo znepokojuje vedenie dánskej spoločnosti.

„Sme znepokojení, keď sa dozvedáme o tomto toku tovaru. V skutočnosti sme v marci 2022 oficiálne zastavili dodávky výrobkov Lego do Ruska. Tento problém berieme vážne a prijímame opatrenia,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení pre agentúru Reuters.

Podobne ako spoločnosť Lego sa bráni aj vedenie spoločnosti Nike. Tvrdí, že vo firme Wijnande Herinckx nemá žiadny podiel a nijako s ňou neobchoduje. „Do Ruska nedodávame žiadne výrobky a ani neumožňujeme našim partnerom distribúciu na ruský trh,“ uviedla spoločnosť.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie