štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityTešili sme sa na leto a slniečko. A to, ako vždy, s nami...

Tešili sme sa na leto a slniečko. A to, ako vždy, s nami aj teraz vypieklo

V poslednom čase nemáme núdzu o tropické dni, keď je vonku 30 stupňov v tieni, niekedy aj viac. A čo tropické noci? Teploty 20 stupňov a neklesajú a neklesajú. Vtedy je každá rada dobrá.

1. Rozstrekujte vodnú triešť

Kúpime si obyčajný rozprašovač vody, aký sa používa na kvety, naplníme ho vodou, chodíme po byte a z času na čas postriekame. Mierime čo najvyššie, aby jemný postrek mal čo najdlhšiu dráhu, kým dopadne na zem.

Voda má čas zmeniť sa z pevnej látky na plyn, a keďže na to potrebuje tepelnú energiu, odoberá ju z okolitého vzduchu, čím sa ochladzuje. Veľké tlakové postrekovače v uliciach niektorých miest, kde teploty stúpajú až k 40 stupňom, znížia klímu v bezprostrednej blízkosti až o 10 stupňov, pričom v byte sa nedostaneme na viac ako dva či tri stupne.

Rozprašovač vody / Zdroj: iStock

2. Chladíme sa

Kedy je nám najchladnejšie? Keď sme mokrí a fúka vietor. Z technického hľadiska je vyparovanie sprevádzané ochladzovaním, pretože molekuly opúšťajúce kvapalinu znižujú jej celkovú vnútornú energiu.

Voda na povrchu nášho tela sa vyparuje, kým sa vzduch v blízkosti našej pokožky nenasýti, ale keď ho nahradíme nenasýteným vzduchom, vyparovanie pokračuje. Takže, čisto prakticky povedané, postavíme sa pred bežiaci ventilátor a rozprašujeme na seba vodu.

3. Zatienenie predmetov, ktoré akumulujú teplo

Slnečné lúče cez okno ohrievajú predmety v byte, ktoré sa zahrievajú, zadržiavajú teplo a potom ho vyžarujú. Týka sa to najmä kameniny, vypálenej keramiky a vody.

4. Počas dňa zaveste pred zatvorené okno biele prestieradlo

Účelom je zabrániť slnku, aby svietilo do bytu, ale nie zatemniť miestnosť. Otvorte okno, preložte prestieradlo cez horný rám krídla tak, aby z vonkajšej strany zakrývalo sklo, a otvorte alebo zatvorte okno, pričom plachtu v hornej časti zovrite. Látka bude odrážať časť tepelnej energie. Toto je núdzové riešenie, funguje, ak zatienime okno, keď naň ešte nesvieti slnko a v byte je primeraná teplota.

5. V noci zaveste do otvoreného okna mokrú plachtu

Cieľom je zmierniť horúcu klímu v miestnosti, v ktorej spíme, keď sa ani v noci výrazne neochladilo. Využívame pritom efekt odparovania. Otvoríme okno dokorán, navlhčíme posteľnú plachtu, necháme ju odkvapkať a potom ju zavesíme tak, aby zakrývala čo najväčšiu časť okna.

Pri dvojkrídlových oknách je to jednoduchšie, stačí dať na vrch tyč, pri jednokrídlových oknách môžete použiť sušič na bielizeň. Ide o núdzové riešenie, ktoré nebýva až také účinné, lepšie je, ak môžeme zabezpečiť aspoň minimálny prievan.

6. Vetrajte

Ak chcete byť dôslední, zaobstarajte si teplomer, ktorý meria teplotu vonku a vnútri. Najlepšie digitálny, ktorý dokáže rozlíšiť desatiny stupňa. Ak je vonku chladnejšie, vetrajte, ak je teplejšie, nechajte okná zatvorené (a zatienené – pozri ďalšie rady). Toto funguje veľmi účinne v dobre izolovaných bytoch aj počas tropických dní. Keď sa vďaka chladnejšej noci po nočnom vetraní cítime vnútri príjemne, môžeme vetrať aj ráno, kým teplota v byte nezačne stúpať o prvé desatiny stupňa.

Digitálny teplomer / Zdroj: Pixabay

Vonku je zvyčajne o dva až tri stupne nižšia, čo znamená, že v tom momente prestaneme vetrať (a zatienime okná) a opäť vetráme až vtedy, keď vonkajšia teplota večer klesne o dva až tri stupne pod teplotu v byte. Tá sa počas dňa trochu zvýši v závislosti od kvality tienenia a od toho, či a ako sa miestnosť v tom čase využíva. Nesmieme však podľahnúť okamžitým pocitom, nesmieme naozaj otvoriť okná, neplatí to isté ako v zime (vetrať krátko, ale intenzívne).

7. Nevaríme

Pečieme v rúre, varíme ráno na štyroch platniach naraz, vyprážame pre piatich stravníkov? Keď je vonku tridsať stupňov? Asi netreba nič hovoriť. Až na to, že v závislosti od predpovede počasia by sme si na tieto dni mali pripraviť jedlá, ktoré sa dajú ohriať v mikrovlnnej rúre.

8. Na okno nalepíme fóliu

Nazývajú sa protislnečné, reflexné, protislnečné alebo samolepiace protislnečné (alebo inak) a lepia sa buď na vnútornú, alebo na vonkajšiu stranu skla. V závislosti od toho existujú rôzne typy a ich sortiment je pomerne veľký. Dajú sa kúpiť od 5 do 7 eur za meter štvorcový, niektoré treba odborne nainštalovať, iné si môžeme na okenné sklo nalepiť sami.

V rámci „boja s teplom“ je dobré vedieť, koľko tepelnej energie a svetla konkrétna fólia do bytu prepúšťa, aby doslova neplatilo, že čím viac sa bránime slnku, tým viac máme doma tmy. Údaje sú v percentách, takže môžeme nielen porovnávať, ale aj odhadovať, koľko čoho bude. Predávajú sa aj sklá s takzvanou ochranou proti prehrievaniu interiéru, sú potiahnuté reflexnou vrstvou oxidu kovu, ktorá odráža slnečné žiarenie, ale to je už relatívne vyššia investícia.

9. Chladíme pasívne

Zabráňte prenikaniu slnečných lúčov do bytu. Na tento účel: (a) markízy – látkové alebo iné veľkoplošné zábrany, ktoré sa inštalujú zvonku nad oknami a sú zdvihnuté alebo vysunuté v miernom sklone od vodorovnej osi; b) žalúzie – látkové alebo iné lamely umiestnené na mechanizme vodorovne alebo zvisle, možno ich otáčať a vyťahovať nahor alebo do strany, inštalujú sa do okna zvonku alebo zvnútra; (c) rolety – pevné látkové alebo iné lamelové vonkajšie alebo vnútorné zábrany, ktoré sa navíjajú na vodorovnú tyč namontovanú nad oknom; d) okenice – zvyčajne drevené plné alebo perforované krídla, ktoré zakrývajú okná z vonkajšej strany.

10. Nevaríme

Zábrany, ktoré tienia okná zvonku, sú viacnásobne účinné, pretože slnečné lúče neprechádzajú cez sklo. Ak sa rozhodneme pre tento spôsob, môžeme považovať žalúzie za najpohodlnejšie, pretože priechod svetla sa dá ľahko regulovať bez toho, aby sme ich museli vyťahovať, ale sú náročnejšie na inštaláciu, prinajmenšom musia odolávať nárazom vetra. Žalúzie viac bránia svetlu, ale ako tepelná bariéra môžu byť účinnejšie ako rolety, ako to poznáme z našich pobytov v Stredomorí. Najmä lamely so svojimi dutinami vo vnútri môžu pôsobiť ako stena, a ak sa ráno stiahnu a večer vytiahnu, v miestnosti zostane rovnaká teplota napriek horúčave vonku (ale utrpia kvety).

V oboch prípadoch musíme pred inštaláciou zistiť, či sa dajú urobiť tak, aby sme ich mohli ovládať zvnútra, t. j. vyvŕtať otvor do rámu okna alebo do steny. Predávajú sa aj žalúzie a rolety na diaľkové ovládanie.

11. Vírime vzduch

Ventilátor / Zdroj: Pixabay

Ak si zaobstaráme ventilátor, či už stolový, podlahový alebo pevne nainštalovaný na strope, sám o sebe teplotu v miestnosti nezníži. Pomôže však iným spôsobom. Z povrchu pokožky sa odparuje voda, takže ju okrem iného ochladzuje, čo je prirodzený jav. Potením sa naše telo chráni. Keď sa však okolie pokožky naplní vodnou parou, odparovanie sa zastaví, takže nasýtenú vrstvu vzduchu treba nahradiť nenasýtenou, aby ochladzovanie pokračovalo. A na to je ideálny ventilátor.

Rozdiely v teplote však nie sú podstatné, ide skôr o to, ako sa cítime, a je to individuálne, niektorým ľuďom nemusí prúdenie vzduchu vyhovovať. A potom: vírime aj prach. Predávajú sa ventilátory, ktoré obsahujú zvlhčovač vzduchu, ktorý pred rotujúce lopatky fúka vodné triesky. Aj to by malo pomôcť ochladiť, ale vo veľmi horúcich dňoch to nie je veľmi účinné a určite to nemožno považovať za náhradu klimatizácie.

V tejto súvislosti niektorí ľudia odporúčajú umiestniť pred ventilátor misku s ľadom. Prúdiaci vzduch nás ochladí, ale musíme byť čo najbližšie k miske; vo vzdialenosti jedného metra môžeme pocítiť rovnaké účinky, ako keby sme ľad nepoužili.

12. Pestujeme kvetiny

Ľudia, ktorí majú v niektorých izbách veľa zelených kvetín pohromade, hovoria, že tam je aj v horúcich letných dňoch príjemnejšia klíma ako v miestnostiach s oknami, kde kvetiny nie sú. Aj to môže súvisieť s odparovaním.

Pestovanie izbových kvetov / Zdroj: Pixabay

13. Spíme v bavlne

Táto rada nie je zaručená, ale existuje už dosť dlho na to, aby na nej bolo niečo pravdy.

Pred spaním si dajte mierne studenú sprchu. Tesne pred tým, ako si ľahneme, ponoríme nohy od členkov nadol do studenšej vody. Nie veľmi studenej, utrpeli by sme tepelný šok, či priamo neprechladli a utrpieť by mohli aj vnútorné orgány. Uterák vložíme na niekoľko hodín do chladničky a pred spaním si ho rozložíme na vankúš. Látkové vrecko naplnené ryžou vložíme do mrazničky a potom si ho vezmeme pod prikrývku. V dvojposchodovom dome spíme na najnižšom mieste, na prízemí, pretože tam je najnižšia teplota; v byte potom pravdepodobne na podlahe. Pred spaním vypijeme dostatok vody; dehydrovaný organizmus sa viac prehrieva. Prikryte sa vlhkou plachtou.

Pod prikrývku vložte termofor naplnený ľadovou vodou. Niektorí navrhujú zmraziť vodu vo vnútri. Ale kvôli značnému teplotnému rozdielu môže vzduch na povrchu kondenzovať a my by sme ležali vo vlhku. Dvere do spálne nezatvárame a inde ich nechávame otvorené (ak je to možné), aby mal vzduch viac priestoru na cirkuláciu. Na spanie v horúčavách sú najlepšie tkaniny z bavlny, ľanu alebo bambusových vlákien. Počas horúcich nocí si pred spaním vo väčšej miere odpúšťame alkohol. Pravdepodobne rýchlo zaspíme, ale potom prídu dozvuky…

14.  Ochladzujeme  aktívne

To znamená, že klimatizujeme. V zásade existujú dva typy bytových klimatizácií (a ich varianty). Takzvaný split sa skladá z dvoch častí, jedna (kompresor) je vonku, druhá (výparník) je vnútri a obe sú spojené potrubím. Práve pre ne je potrebné vyvŕtať otvor v stene, rovnako ako je potrebné zabezpečiť, aby vonkajšia časť pevne držala pri stene alebo stála na pevnom podklade, a vzdialenosť medzi týmito dvoma časťami by mala byť čo najmenšia. Hluk je vonku (preto je dobré informovať susedov), vo vnútri je počuť len hluk ventilátora (ak je súčasťou dodávky).

Klimatizácia / Zdroj: Pixabay

Priestor sa ochladzuje oveľa lepšie, ako keď použijeme druhý typ, a to mobilnú klimatizáciu. Tá má kompresor a výparník v jednej skrinke, ktorú umiestnime v byte tak, že veľkopriestorovú harmonikovú hadicu môžeme vystrčiť cez otvorené okno alebo balkónové dvere – hadica bude prepúšťať teplo odobraté z miestnosti.

Aby sme zabránili jeho návratu, používame prenosnú zábranu s termoventilom, ktorú pripevníme na okno a jeho rám pomocou suchého zipsu, pričom voľný zostane len otvor pre hadicu. Mobilné klimatizácie sa dajú premiestňovať, nie je potrebný žiadny stavebný zásah (kúpiť a ihneď používať), ale hlavnou nevýhodou je hluk. Aj keď výrobcovia tvrdia, že sú veľmi tiché, rozsah 40 – 65 dB je stále nepríjemný zvuk, a to nepretržitý, pretože klimatizovať musíme niekoľko hodín v kuse.

Klimatizácia vysušuje vzduch, preto si zaobstaráme zvlhčovač, niekedy stačí väčšie množstvo kvetov, ktoré potrebujú rosenie; čo potom musíme robiť častejšie.

15. Pár rád na záver

Namočme si vlasy. Osprchujme sa studenou vodou. Vysoké teploty budeme lepšie znášať v miestnosti s nízkou relatívnou vlhkosťou vzduchu, ako keď je vzduch nasýtený vodnou parou. Vnímanie je individuálne, ale 25 °C sa všeobecne považuje za hraničnú teplotu, ktorá je nepríjemná na spanie alebo odpočinok v byte. Vonkajšia teplota klesá po západe slnka v centrách miest pomalšie ako medzi domami obklopenými zeleňou. Rozdiely sú niekedy veľmi výrazné. Preto sa odporúča, aby tí, ktorí trpia zdravotnými problémami súvisiacimi s teplom, trávili tropické dni vonku.

Vo veľkých mestách sa v kritickom čase môžeme uchýliť do klimatizovaných nákupných centier. V niektorých bytoch môže vzniknúť prievan, aj keď je vonku pokojný vzduch. Keď je však veľmi horúco, tento vzduch môže pri pomalom prúdení ohrievať vnútorné steny, ktoré sa potom dlhšie vyžarujú. Slnečnému teplu do určitej miery zabránia aj vyššie stromy vysadené tak, aby tienili južné a západné steny domu.

Zdroj: denik.cz

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie