štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaPozývame vás na čaj. Skutočný, japonský čajový rituál

Pozývame vás na čaj. Skutočný, japonský čajový rituál

Japonský čajový obrad je tradícia opradená históriou. Ide o slávnostný spôsob prípravy a pitia zeleného čaju v tradičnej čajovni. Okrem samotného podávania a prijímania čaju je jedným z hlavných účelov čajového obradu, aby si hostia užili pohostinnosť hostiteľa v atmosfére odlišnej od rýchleho tempa každodenného života. Kým u nás je čaj zväčša bežný nápoj k raňajkám, prípadne počas chladných večerov k dobrej knihe, v Japonsku k jeho príprave, podávaniu a pitiu pristupujú s úctou.
Dnes sa čajový obrad praktizuje ako hobby a sú miesta, kde ho môžu zažiť aj turisti. Čajové obrady rôzneho stupňa formálnosti a autentickosti ponúkajú mnohé organizácie po celom Japonsku, vrátane niektorých tradičných záhrad , kultúrnych centier a hotelov.

Historické pozadie

Čaj sa do Japonska dostal v 8. storočí z Číny a ako liečivý nápoj sa pil hlavne medzi kňazmi a vyššou triedou. Až v období Muromachi (1333-1573) si nápoj získal obľubu medzi ľuďmi všetkých spoločenských vrstiev. Medzi bohatými členmi spoločnosti sa stali populárne večierky na pitie čaju, na ktorých účastníci predvádzali svoje nádherné čajové misky a svoje znalosti o čaji.

Približne v rovnakom čase sa vyvinula rafinovanejšia verzia čajových večierkov s jednoduchosťou inšpirovanou zenom a väčším dôrazom na spiritualitu. Práve v týchto stretnutiach má svoj pôvod čajový obrad.

Zdroj: Pixabay

Postup čajového obradu

Protokol čajového obradu je definovaný presnými pohybmi rúk, ktoré sa medzi rôznymi školami mierne líšia. Vo väčšine prípadov sa od bežných turistov neočakáva, že budú podrobne poznať pravidlá, no znalosť nižšie uvedených základných bodov môže prispieť k tomu, aby sa podujatie stalo dôstojnejšou záležitosťou.

Čajový „dress code“

Vyhnite sa krikľavej móde a vôni, ktorá odvádza pozornosť od zážitku z čaju. Noste skromné ​​oblečenie, odstráňte šperky, ktoré môžu poškodiť čajové vybavenie a vyhýbajte sa silným parfumom.

Záhrada

Tradičné miesto konania čajového obradu je obklopené záhradou , hoci mnohým moderným miestam záhrada chýba. Záhrada je zámerne udržiavaná pokojná a jednoduchá, aby podporila pokojného ducha.  Preto v nej nenájdete kvety s krikľavými farbami alebo hlbokými vôňami – odvádzajú pozornosť od obradu. Cestu, ktorá vedie do čajovne, tvoria kamene rôznych tvarov a veľkostí. Kamenná lampa je umiestnená v blízkosti kamennej misky pri vchode, kde si návštevníci umývajú ruky pred vstupom do čajovne.

Čajovňa

Obrad sa tradične koná v miestnosti tatami . Vchod pre hostí je niekedy nízky, takže sa vchádzajúci hostia musia zohnúť, čo symbolizuje pokoru. Dekoratívne prvky v čajovni zahŕňajú výklenok (tokonoma), kde je vystavený zvitok alebo sezónne kvety.

Po úklone vstúpi do miestnosti hlavný hosť a posadí sa na miesto najbližšie k výklenku, za ním nasledujú ostatní hostia. Hostia ideálne sedia v polohe seiza na podlahe tatami. Keď hostia zaujmú svoje pozície, je zvykom sa ešte raz pokloniť pred pozorovaním dekorácií, ktoré boli pre túto príležitosť starostlivo vybrané.

Tradičná japonská čajová záhrada Zdroj: Pixabay

Príprava čaju

Hostiteľ zvyčajne pripravuje čaj pred hosťami. K hlavnému vybaveniu patrí čajová metla (chasen), čajová nádoba na práškový zelený čaj (natsume), čajová naberačka (chashaku), čajová miska, nádoba na sladkosti alebo tanier, kanvica a gril. Každý kus vybavenia bol starostlivo vybraný podľa okolností a má svoje špecifické miesto.

Vychutnajte si čaj

Japonská sladkosť sa podáva pred čajom a mala by sa zjesť pred vypitím čaju. Čajová miska sa položí na podložku tatami pred vami, prednou stranou k vám. Zdvihnite ho pravou rukou a položte na ľavú dlaň. Pravou rukou ho otočte v smere hodinových ručičiek asi o 90 stupňov tak, aby jeho predná strana už nesmerovala k vám. Čaj vypite niekoľkými dúškami a položte ho späť na tatami. Po prijatí a dopití čaju sa ukloňte a vyjadrite vďaku.

Ku koncu obradu bude čas na kontrolu a ocenenie čajovej misky jej zdvihnutím. Po dokončení otočte misku tak, aby predná strana smerovala k hostiteľovi. Hostiteľ sa môže opýtať, či by si hostia dali ďalšie kolo čaju, a ak nie, čajový obrad sa skončí, keď hostiteľ umyje čajové náčinie a vráti vybavenie tam, kde patrí.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie