štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraPrvý mobil vymysleli Slováci

Prvý mobil vymysleli Slováci

Vlastne – možno ani nie celkom Slováci, každopádne pastieri oviec. Možno vás prekvapí, ale – je to bič. Ten neslúžil len na obranu, či na zaháňanie dobytka, ale aj na vzájomnú komunikáciu.

Práskať, alebo plieskať (či „strieľať?) bičom sa ako „dorozumievací prostriedok“ používal celé storočia. Pritom nie je len tak, aj to sa treba naučiť. Taká škola funguje na Turci A možno vás neprekvapí, že na Liptove, kde bola veľká pastierska tradícia, sa tiež koná súťaž v tejto disciplíne. Bičom sa plieskalo aj na Spiši, Podpoľaní, či Horehroní.

Oznamovací prostriedok

„Pri vyháňaní dobytka pastier na troch miestach v dedine tri razy pleskol bičom. Jeho neopakovateľný hlas oznámil gazdinej, že je čas vyhnať kravičku na pasenie,“ hovorí o tradícii na Liptove František Lupták z Liptovských Sliačov. Dorozumievali sa ním aj pastieri medzi sebou. Človek neznalý veci počul zaplieskať bič, no ten, kto mal vedieť z toho pochopil, o akú výstrahu ide.

„Juhási (pastieri, pozn. red.) mali dohodnuté podľa plieskania, či ide dajaký dravec, búrka, alebo nejaké nebezpečenstvo. Tak sa chránili,“ hovorí Pavol Džurman zo Spiša. On sám sa k plieskaniu bičom dostal cez svojich predkov.

Netreba sa toho báť

„Závidel som starému otcovi, ako to tak perfektne vie a chcel som sa to tiež naučiť. Neraz som si ako chlapec aj poza uši pleskol, kým som sa to naučil. Ale s bičom viem narábať zhruba od siedmich rokov,“ dodáva Džurman. Ten by to rád naučil aj ostatných.

Keď má možnosť, zastrieľa si

Nenechajte sa pomýliť, plesknutie biča naozaj môže znieť, ako výstrely. Džurman hovorí, že keď má možnosť „zastrieľa si“ hocikde, aj v Bratislave na námestí.

„Ľudia to vidia radi, aj sa mnohí čudujú, prečo to stále nosím, aj na opasku,“ dodáva Džurman, podľa ktorého je najťažšie prísť na tie správne ťahy a s bičom pracovať tak, aby si človek neublížil.

Bičiarsky spolok Martina Brxu

Naučiť sa tomuto umeniu raz do roka môžete aj v bičiarskej škole Martina Brxu v Čičmanoch.

„Tam vystavíme certifikát školy biča,“ pokračuje Džurman s tým, že tam sa naučíte za deň niektorým ťahom. Jeho samého poznajú ľudia po celom Slovensku.

Zdroj: zijemvrk, YouTube, brxa.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie