štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaMy to zvládneme (?)

My to zvládneme (?)

Mesačne pribúda vo viedenských školách tristo detí sýrskych rodičov. To je následok politiky Angely Merkelovej len v Rakúsku. Jej „okrídlený“ výrok „Wir Schafendas!“ (My to zvládneme) v praxi. Viac informácií má portál heute.at.

Ako to zvláda metropola susedného Rakúska, ukazujú dáta z tamojších škôl. Tam priam geometrickým radom narastá počet moslminských žiakov v šiestich okresoch. Školy im síce ponúkajú aj náboženské vzdelanie, ale čoraz viac rodičov sa rozhoduje pre vzdelanie v mešitách.

Na úvod pár čísel

Člen viedenskej Mestskej rady pre vzdelávanie Christoph Wiederkehr informoval, že až 35 percent viedenských žiakov základných škôl sú moslimovia. Na druhom mieste sú tí, ktorí nemajú žiadnu náboženskú príslušnosť (26 percent), za nimi nasledujú katolíci (21 percent) – uvádza heute.at.

Ak sa pozrieme na všetkých 108 369 viedenských školopovinných detí, podiel moslimov je ešte vyšší a predstavuje 39,1 percenta. 22,5 percent študentov je bez vyznania a 18,8 percent je katolíkov.

Dvaja z troch študentov sú moslimovia

V okresoch Brigittenau (68,7 percenta), Margareten (63,7 percenta), Favoriten (62,3 percenta), Simmering (57,7 percenta), Meidling (57,6 percenta) a Ottakring (56,1 percenta) je podiel moslimov nad 50 percent a v r. Brigittenau dvaja z troch študentov vyznávajú islam.

Katolíckymi „baštami“ sú však okresy Hietzing (78,4 percenta), Josefstadt (74,5 percenta) a Neubau (67,5 percenta).

Vzdelávať sa chcú. V mešitách

16 089 moslimských študentov bolo odhlásených z náboženského vzdelávania počas obdobia štúdia. A to nie je bez výbušnosti. Podľa Ednana Aslana, profesora islamskej náboženskej výchovy na Inštitúte islamských teologických štúdií na Viedenskej univerzite, by niektorí moslimskí rodičia uprednostnili hodiny vo vlastnej mešite a rodnom jazyku. Existujú aj jednotlivé združenia mešít, ktoré by odmietali vyučovanie náboženstva na školách prostredníctvom náboženskej komunity IGGiÖ.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie