štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraSlovenskí evanjelici si pripomenuli dve významné výročia

Slovenskí evanjelici si pripomenuli dve významné výročia

V Ružomberku sa v nedeľu 23. júna zišli evanjelici zo všetkých kútov Slovenska ale aj zahraničia. Viera je síce osobná, ale nie súkromná záležitosť, informuje facebooková stránka Východného dištriku Evanjelickej cirkvi Augsburského vyznania (EC AV).

V znamení výročí Kralickej Biblie

Stretnutie pod názvom Evanjelický deň 2024 organizovala EC AV a jej Liptovsko-oravský seniorát.

Akýmsi krédom tohtoročného Evanjelického dňa bolo „Upevni svojou rečou moje kroky“ a tiež tematické heslo „Biblia na ceste k človeku. Biblia na ceste s človekom“.  Pri výbere týchto myšlienok sa organizátori opierali o 125-te výročie vydania Kralickej Biblie v čerstvo založenom vydavateľstve Tranoscius.

Kralická biblia má ešte jedno výročie – jej prvé vydanie vyšlo v r. 1579.

„Nemusíme pripomínať, že Kralická Biblia bola tri a pol storočia Písmom svätým pre našich evanjelických predkov. Jej jazyk, ktorý bol zároveň jazykom Cithary sanctorum – Tranovského kancionála, či jazykom Zpěvníka evangelického, bol akoby erbovým, liturgickým a kazateľským jazykom evanjelickej cirkvi. Chceme teda hovoriť o tom, ako Biblia v zrozumiteľnom jazyku prišla k nám a ako nás chce stále, aj dnes, sprevádzať naším životom, ako živé slovo Božie,“ upozorňuje organizátor na stránke venovanej podujatiu.

Hľadajme ľudskosť a to, čo nás spája

„Až v spoločenstve s inými kresťanmi získava viera svoju konkrétnu podobu. Všetci sme napojení na jeden krvný obeh Kristovho tela, keď sa dokážeme spolu modliť, počúvať Slovo, chváliť Boha, a tiež sa jeden o druhého zaujímať. Až v spoločenstve dostáva viera svoje korene a krídla. Zvlášť v časoch názorovej polarizácie a eskalácie napätia je práve viera v Krista tým spoločným menovateľom, ktorý nám umožňuje nachádzať spoločné východiská a ľudskosť; prekonávať to, čo nás rozdeľuje a naopak hľadať to, čo nás spája,“ píše po podujatí stránka EC AV na Facebooku.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie