štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityNeverte na povery ... veľakrát sú to hlúposti

Neverte na povery … veľakrát sú to hlúposti

Poverčiví sú ľudia na celom svete, no v každom „kúte“ veria na iné … nuž, povedzme si, hlúposti. Kým na Slovensku rozbiť zrkadlo „znamenalo“ sedem rokov nešťastia, vysypať soľ znamenalo chorobu v rodine a ak ste sa pri stretnutí s kominárom chytili za gombík, malo vám to priniesť šťastie, vo svete „platia“ onakvejšie povery.

Povery, ako otvorený dáždnik v dome, majú pôvod ešte v staroveku. Iné povery, tie s meraním času, či mŕtvymi rastlinami či zvieratami, pochádzajú z čínskej „náuky“ feng šuej a ďalšie odkazujú na niečo, čo sa dnes už nevyužíva, no stále sa traduje. No a inú poveru mohla vymyslieť starostlivá mama, ktorej záležalo na upratanej detskej izbe. Máte vlastné povery? Dajte nám ich do diskusie, nech sa spoločne pobavíme.

Hojdacie kreslo

Írska legenda hovorí, že prázdne hojdacie kreslo je pozvánkou pre zlých duchov. Ak sa teda hojdacie kreslo hýbe bez toho, aby ste sa ho dotkli, je to „neklamný znak“ toho, že zlo-duch si už prisadol. Ako v klasických hororoch, kde pohybujúce sa hojdacie kreslo „nesmie chýbať“ a hlavný protagonista sa márne snaží presvedčiť samého seba o tom, že veď je to len prievan…

Hojdacie kreslo / Zdroj: Pixabay
Kaktus

Rastliny s ostňami, ktorých má teda kaktus hojne, sú podľa už zmieneného učenia feng šuej doslova magnetom na zlú energiu. Tá vraj prinesie napätie do vzťahov a negatívne vyžarovanie do vášho domu. Aj tu vraj platí výnimka. Ten, kto túto poveru vymyslel zrejme miloval ruže – ich kvet by zrejme mal negovať „zlé“ tŕne zo stonky.

Neustlaná posteľ

Túto poveru pokojne mohla vymyslieť aj vaša mama, keď ste boli dieťa a chcela, aby vaša izba bola tip-top uprataná. To rozhodne nie je na škodu, veď poriadok v izbe dieťaťa je „snom“ každej mamy. Rozhádzaná posteľ však rozhodne neprivodí bezsenné noci so zlým spánkom.

Vypchaté zviera

Podobnú „úlohu“ v našom dome vraj plnia vypchaté zvieracie trofeje. Tie v minulosti na niekoho pôsobili tak desivo, že si vymyslel poveru, že do domácnosti prinesú mnoho zlej energie. Tiež sa vraj treba vyvarovať umeniu, ktoré zobrazuje tragédie, bitky či stroskotané lode.

Starý kalendár

Nuž vážení, je tu koniec júna, je načase vyhodiť tú decembrovú parádu, čo vám visí na stene. Feng šuej totiž varuje rovnako, ako pri hodinách, pred nešťastím, či dokonca skrátením života. Toľko povera. Realita môže byť oveľa prozaickejšia – pri dátume s dnešným číslom vám „zasvieti“ poznámka, že máte navštíviť zubára a môže sa vám stať, že sa tam „dovalíte“ v nedeľu a ešte sa budete čudovať, že neordinuje.

Starý kalendár / Zdroj: Pixabay
Otvorený dáždnik

Povery prežívajú tisíce rokov. V starom Egypte ľudia verili, že nad našimi príbytkami držia ochrannú ruku duchovia. Ak teda vojdete do domu s otvoreným dáždnikom, je to prejav nedôvery voči ich ostrahe. Taká „duchárska SBS“ sa vraj môže úplne uraziť, keď ten dáždnik otvoríte už v dome a to predsa nebudete riskovať…

Mŕtve alebo suché rastliny

Kto by nechcel mať domov plný pozitívnej energie? Takého človeka zrejme nepoznáte ani vy. A vraj preto z domácností odstraňujeme vyschnuté listy z rastlín, či vyhadzujeme odumreté rastliny. No a niekto to robí skrátka preto, lebo to vôbec nevyzerá dobre a prezrádza to čo-to o našej zodpovednosti a „disciplíne“ v ich polievaní.

Zdroj: Facebook
Zelené steny

Zelené farbivá v minulosti obsahovali arzén a ten sa pri vlhkosti v podobe toxických plynov mohol uvoľňovať do ovzdušia. To samozrejme mohlo mať za následok chorobu, či smrť obyvateľov domov, v ktorých sú steny zelené. To však platilo v 18. storočí. Dnes už sa arzén vo farbách nepoužíva, no povera o nebezpečných zelených stenách zostala pevne zakorenená.

Rozbité a nefunkčné hodiny

S nefunkčnými hodinami sa spája hneď niekoľko povier. Podľa feng šuej predstavujú vonkajší i vnútorný nesúlad a ten by v našom živote nemal mať miesto, preto treba rozbitý kúsok nahradiť funkčným. Ak také pokazené hodiny zazvonia, môže to znamenať smrť v rodine a to predsa nikto nechce. Takže – pokazené hodiny zlikvidovať. Keď pre nič iné tak aspoň pre to, aby ste nezmeškali niečo dôležité. Napríklad ranný vlak do práce.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie