štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaMinisterstvo životného prostredia má dobré správy

Ministerstvo životného prostredia má dobré správy

Parlament prelomil veto prezidentky, Tarabova legislatíva zlepší potravinovú sebestačnosť a starostlivosť o krajinu.

Definitívnym schválením novely zákona o ochrane prírody v parlamente a prelomením veta prezidentky Čaputovej sa čoskoro skončí zbytočné byrokratické zaťaženie občanov aj poľnohospodárov pri odstraňovaní náletových drevín, ktoré znemožňovali zmysluplne obhospodarovať vyše dvestotisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy. Za Tarabovu novelu zákona o ochrane prírody a prelomenie veta hlasovalo 80 poslancov parlamentu, ako uvádza ministerstvo na sociálnej sieti.

Právna úprava napomôže našej potravinovej sebestačnosti

Podľa podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pomôže právna úprava zlepšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska, biodiverzitu aj starostlivosť o krajinu. „Ak trvalo niekedy aj desať rokov kvôli správnym konaniam, do ktorých sa nabúravali mimovládne organizácie, získať povolenia, aby poľnohospodár mohol odstrániť náletové dreviny a vyčistiť poľnohospodársku pôdu, tak odkazujete poľnohospodárom, že nechceme, aby ste na pôde pestovali slovenské plodiny, chceme dovážať skleníkové zo zahraničia. Tento prístup hádzania polien pod nohy poľnohospodárom, ovocinárom a vinohradníkom sa skončil. Parlamentom schválená novela zákona o ochrane prírody prináša jednoduchší výrub drevín bez zbytočného byrokratického zaťaženia ľudí starajúcich sa o krajinu, ale aj o svoje záhradky,“ uviedol Taraba.

V praxi to znamená, že súhlas orgánu ochrany prírody na výrub drevín sa za hranicami zastavaného územia obce nebude vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 90 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 200 m2. Ak ide o dreviny rastúce v zastavanom území obce na pozemkoch, ktoré nie sú územným plánom obce určené na zastavanie, obyvatelia už nebudú potrebovať súhlas pri výrobe stromov s obvodom kmeňa do 80 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 100 m2.

Občania budú mať právo rozhodovať nad svojím majetkom

Na pozemkoch, ktoré sú územným plánom obce určené na zastavanie, obyvatelia nebudú potrebovať súhlas pri výrobe stromov s obvodom kmeňa do 60 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 20 m2. „Zmenou zákona zabraňujeme zdieraniu ľudí na poplatkoch za manažovanie toho, že sa chcú starať o čistenie náletovej zelene. Obdobie vypaľovania, keď sa od ľudí žiadali tisícové platby za to, že si chceli v záhradkách vyčistiť náletové dreviny a účelového nabúravania sa rôznych mimovládok a aktivistov do konaní, sa skončilo,“ podčiarkol Taraba.

Každá si však nebude môcť robiť čo chce. Príroda dostane zelenú

V území, kde platí druhý alebo tretí stupeň ochrany, je zavedená nová oznamovacia povinnosť, ktorá spočíva v povinnosti takýto plánovaný výrub vopred oznámiť orgánu ochrany prírody. Nová legislatíva zároveň umožní efektívne a rýchlo odstraňovať krovité porasty bez ohľadu na ich výmeru vo viniciach, a to za účelom výsadby nového viniča. Ďalej sa umožní odstraňovanie krovitých porastov bez ohľadu na ich výmeru na terasových stupňoch ovocných sadov a viníc.

Nová legislatíva odstraňuje zásadné nedostatky pôvodnej právnej úpravy, pričom reflektuje na potreby obyvateľstva pri poľnohospodárskych alebo iných činnostiach v krajine, a to zároveň za podmienky, že v dostatočnej miere budú chránené záujmy ochrany prírody a krajiny.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie