štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaV novozámockej nemocnici vás nevyšetria

V novozámockej nemocnici vás nevyšetria

V stredu sa juhozápadom Slovenska prehnala búrka s rekordným úhrnom zrážok. Pod vodou sa ocitli záhrady, pivnice, ulice a v Nových Zámkoch aj suterén tamojšej nemocnice, informuje Drahu Dobrovicsová z TV JOJ.

Suterén a prízemné časti Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch zatopilo v priebehu niekoľkých minút a katastrofa nebola väčšia len vďaka tomu, že vodu odklonili do CO krytu pod budovou. Nemocnica však kvôli zatopenému skladu s liekmi a zdravotníckeho materiálu odkláňa všetkých pacientov do okolitých nemocníc v Nitre, Šali, Leviciach a Komárne. Situáciu sa podarilo stabilizovať už vo štvrtok ráno, v piatok sa ráta so sfunkčnením výťahov. Kedy dôjde k obnoveniu operácií sa primári jednotlivých oddelení dozvedia v nedeľu. O situácii komunikuje aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Blesková apokalypsa

Člen krízového štábu MUDr. Tomáš Kovačic hovorí, že už keď zistili natekanie zrážkovej vody do suterénu nemocnice, vedeli, že bude problém. Výťahové šachty a suterén boli pod vodou v priebehu niekoľkých minút.

Facebook / Ministerstvo zdravotníctva SR

Pomohol atómový kryt

„Hrozil energetický black-out, vzhľadom na to, že došlo k zatopeniu rozvádzačov vysokého napätia,“ hovorí riaditeľ novozámockej nemocnice Mikuláš Blaško. Vedúci novozámockej hasičskej operatívy vysvetlil, že bolo potrebné povolať aj hasičov zo Šurian. Za ich asistencie potom odčerpávali vodu. Nemocnicu zachránil CO kryt, ktorý je vybudovaný pod ňou. Stieklo tam množstvo vody zhruba do výšky dvoch metrov.

Krízový štáb zasadal hneď večer

Voda zatopila sklady nie len so zdravotníckym materiálom, ale aj liekmi a potravinami. Pod vodou je kuchyňa, i práčovňa. S výpadkami vody mala problém aj výšková budova nemocnice. Zariadenie preto ošetruje len najakútnejšie stavy.

„Okamžite bola zastavená operatíva, vykonáva sa len nutná. Všetky prípady presmerované k nám do nemocnice boli odklonené do iných nemocníc,“ vysvetlil Blaško. Aj pacientom na vyšších poschodiach, ktorých sa nepodarilo odtransportovať sa podávala len suchá strava.

Pod vodou bol komplet suterén vrátane skladov liekov, kuchyne či práčovne / Facebook / Ministerstvo zdravotníctva SR

Minimálne do nedele

Podľa vedenia nemocnice, primári dostanú informácie o ďalšom postupe v nedeľu. Dovtedy už by malo byť jasné, v akom stave sú výťahy.

Vyjadrila sa aj ministerka

S vedením nemocnice komunikuje od stredy večera aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

„Chcem sa v tejto chvíli poďakovať všetkým záchranným zložkám za maximálne nasadenie pri odstraňovaní následkov vyčíňania prírodných živlov,“ uviedla ministerka zdravotníctva na sociálnej sieti.

Pracujú na sfunkčnení

Podľa Blaška najhoršiu situáciu s odčerpávaním aj vďaka pomoci firiem s vodnými čerpadlami zvládli ešte v stredu pred polnocou. Od štvrtka rána je situácia stabilizovaná.

„Nemocnica má zatiaľ nefunkčné výťahy, ktoré musia prezrieť technici. Nateraz platí zákaz návštev, pacienti, ktorí nemusia byť akútne hospitalizovaní sú prepúšťaní, ďalší pacienti nie sú prijímaní, prijímajú ich okolité nemocnice,“ informoval Blaško na sociálnej sieti s tým, že vo štvrtok ráno niektoré časti nemocnice boli ešte bez elektriny.

výťahy by mali byť podľa Blaškových informácií sfunkčnené v priebehu piatka, čo umožní aj zostávajúcim pacientom poskytovať varenú stravu.

Riaditeľ FNsP Nové Zámky Mikuláš Blaško / Facebook M. B.

Zdroj: TV JOJ / Facebook Ministerstvo zdravotníctva SR / Facebook Mikuláš Blaško

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie