štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaTridsiatnička z Hradného vrchu

Tridsiatnička z Hradného vrchu

Vedeli ste, že do 25. mája 1994 sídlila Národná rada Slovenskej republiky v Župnom dome? Po rozdelení ČSFR to bolo provizórium, ktoré sa skončilo veľkým sťahovaním do aktuálnej budovy na Hradnom vrchu. Pôvodná budova už kapacitne nepostačovala na fungovanie v nových podmienkach, stále sa však využíva pri slávnostných príležitostiach.

Ešte pred zasadnutím…

Kým sa poslanci v novej budove ujali priestorov a rokovacej sály, čestná hradná stráž priniesla z Bratislavského hradu štátnu vlajku, ktorá bola za účasti členov vlády počas znenia štátnej hymny vztýčená na novej budove. Vtedajší predseda NR SR Ivan Gašparovič privítal vládnych predstaviteľov pod vedením Jozefa Moravčika a prítomných bolo množstvo predstaviteľov štátnej správy.

Budova NR SR / Zdroj: Facebook NR SR

Stavba trvala osem rokov

Autormi architektonického projektu bola trojica architektov Ľudovít Jendreják, Peter Puškár a Ján Šilinger. Prevrat výstavbu dočasne pozastavil a po zmenách, ktoré akceptovali široké politické spektrum výstavba pokračovala. Archívna správa hovorí, že výstavba stála 320 miliónov Kćs.

Mohla tam byť Sorosova univerzita

Po Nežnej revolúcii mnohí túto budovu vnímali ako symbol bývalého režimu a hovorilo sa aj o zrovnaní so zemou. „V hre“ bol aj predaj a  Ľubomír Adamišin z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR pre denník Pravda prezradil, že ju chcel za symbolickú korunu odkúpiť aj finančník George Soros.

„Mal predstavu, že tu bude sídlo tzv. Stredoeurópskej univerzity. Ak by sa tieto jeho plány zrealizovali, rokovacia sála by bola vysokoškolská aula,“ upresnil Adamišin.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie