streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaKto povedie EÚ?

Kto povedie EÚ?

Po eurovoľbách spred takmer mesiaca sa Európska rada dohodla na menách, ktoré budú určovať smerovanie Európskej únie počas nasledujúcich päť rokov. Bruselský signal konštatuje, že všetky tri sú obklopené škandálmi. Nie je veľkým prekvapením, že EK znovu povedie Ursula von der Leyenová. Charlesa Michela na čele Rady Európy (RE) nahradí Antonio Costa a šéfkou zahraničnej politiky bude estónska premiérka Kaja Kallasová.

Škandál Ursuly von der Leyenovej s nákupom miliónov dávok vakcín sa zatiaľ len vyšetruje, pred súd sa postaví v decembri. Costa musel v Portugalsku len pred necelým rokom odstúpiť kvôli korupčnému škandálu jeho blízkych ľudí a Kallasová, hoci je jednou z najzúrivejších kritičiek Ruska, v Rusku nepriamo podnikala.

Von der Pfizerová

Proti súčasnej predsedníčke EK von der Leyenovej je vedený súdny spor známy ako „Pfizergate“.  Ide o sériu súkromných správ, ktoré si mala vymeniť s generálnym riaditeľom farmaceutického gigantu Pfizer a ich výsledkom mal byť podpis multimiliónovej dohody medzi EÚ a spoločnosťou. na distribúciu miliónov dávok vakcín proti Covid.

Kým sa zmluva v r. 2022 dostala do rúk niekoľkých poslancov, prešla prísnou cenzúrou. V máji, tesne pred voľbami do EP, belgický súd, ktorý má na starosti kauzu Pfizer, rozhodol o odložení procesu na neskôr. Nechcel zasahovať do volebného procesu.

Prečo odstúpil Costa? Pre korupciu

Socialista António Costa musel 7. novembra 2023 odstúpiť z funkcie portugalského premiéra pre údajný korupčný škandál známy ako „Operation Influencer“, ktorý ovplyvnil najvyššie poschodia jeho vlády. Škandál sa týkal možnej korupcie a šírenia vplyvu v priemysle vodíka a lítia v krajine.

Zahŕňal aj projekt dátového centra a viedol k prehľadaniu niekoľkých ministerstiev a oficiálnej rezidencie vtedajšieho premiéra, ako aj k niekoľkým zatykačom vrátane jedného na šéfa štábu Costu po tom, čo vyšetrovatelia našli 75 800 eur v hotovosti. Samotný Costa obvinený nebol, o jeho najbližších spolupracovníkoch sa to povedať nedá. Vyšetrovanie stále pokračuje.

Zúrivá kritička Ruska

V auguste 2023 estónske médiá odhalili úlohu jej manžela Arva Hallika v spoločnosti, ktorá nepriamo podnikala v Rusku po rozsiahlej invázii na Ukrajinu s názvom Stark Logistics. Hallik v reakcii na odhalenie sľúbil, že predá svoj 25-percentný podiel a odstúpi z funkcie finančného riaditeľa spoločnosti a odstúpi z predstavenstva.

Opozícia začala proti Kallasovej kampaň a presadzovala jej rezignáciu. Následne sa stala jednou z najviac protiruských osobností v Európe, dokonca bola navrhnutá ako kandidátka na nástupcu Jensa Stoltenberga vo funkcii generálneho tajomníka NATO.

Súvisiace články

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie