štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaDovolenka na horách? Pripravte sa na ňu

Dovolenka na horách? Pripravte sa na ňu

Niekto má rád dovolenku, počas ktorej navštevuje múzeá a galérie, iný si užíva more a pláže, no a ešte stále je medzi nami množstvo takých, ktorí sa vyberú do hôr. Tam vás môže všeličo prekvapiť ďaleko viac, ako v meste. Medzi skalami si pitnú vodu nenaberiete a ani prípadný obväz nekúpite…

Ísť na túru do hôr je ďaleko náročnejšia „vychádzka“, ako vybehnúť v rámci civilizácie na zmrzlinu a treba sa na to aj patrične vybaviť. Stránka hightatrasguides.sk radí, že ako základ potrebujete pevné topánky nad členok, ideálne s gore-tex membránou.

Oblečte sa vhodne na aktívny pohyb, teda viac vrstiev. Ak vám je pri postávaní chladno, pri aktívnom pohybe vám bude fajn. Nezabudnite na pršiplášť, slnečné okuliare a krém na opaľovanie.

Zabúdať netreba ani na jedlo – žemľa, či obložený rožok vás na vrchole nasýtia, no nezaťažia žalúdok. Pribaľte si určite aj nejakú obľúbenú čokoládovú tyčinku, ako rýchlu energiu. Rozhodne nesmiete zabudnúť na minimálne 1,5 litra minerálky, pripomína portál hightatrasguides.sk.

Zdroj: Pixabay

Lekárnička

Do hôr, okrem tradičnej „kozmetickej tašky“ s liekmi proti hnačke, nevoľnosti či bolesti, a rýchloobväze si toho do batoha treba pribaliť viac. Stránka Hudysport turistom odporúča pribaliť si pár latexových rukavíc, zdravotnícku trorcípu šatku z pevnej látky, široké (12cm) pružné obväzy, „škrtidlo“, zatvárací špendlík, cievkové náplasti, hotový obväz s vankúšikmi, alobalovú fóliu, ale aj kartičky s postupom pri prvej pomoci. Môžete mať trebárs aj kurz prvej pomoci, iné je absolvovať nácvik niekde na zdravotnom stredisku a celkom iné fungovať s vedomím, že ide o zdravie nášmu blízkemu. Určite nezabudnite na lieky, ktoré beriete štandardne. Zabaliť si treba minimálne dávku, ktorú potrebujete na dva dni.

A čo lieky?

Rátať treba aj s potrebou medikamentov. Kým sa vyberiete do hôr, skontrolujte, či v lekárničke máte alkoholom napustené štvorčeky na drobné rany a odreniny; niečo proti bolesti zubov, či hlavy alebo pre prípad náhlej koliky; niečo proti hnačke a určite nezabudnite na očné kvapky Ophthalmo – Septonex. Ak ste alergik, tak si pribaľte aj svoje osvedčené antialergiká a pre prípad vyčerpania určite nenechajte v lekárni ani hroznový cukor.

Keď nás chytí búrka

To, že sa blíži búrka poznáte aj podľa oblohy. Signalizujú ju vysoké, tmavé mraky, zmenatlaku a tiež náhly vietor rôznych smerov. Najlepšie je vôbec sa do takejto situácie nedostať. Pomôže vám v tom sledovanie vývoja počasia, ale aj kontakt s Horskou záchrannou službou. Dlhšie túry začíname skoro ráno – horské búrky prichádzajú zväčša popoludní.

Búrka / Zdroj: Pixabay

Ak už ste sa do búrky dostali, nechoďte pod strom, je to nebezpečnejšie než na voľnom priestranstve; nestojte na okraji lesa, bezpečnejšie je vo vnútri lesa; nezostávajte vnútri mokrých skál, po ktorých tečie voda; vynechajte zaistené cesty, oceľové laná a rebríky – tvoria obrovský bleskozvod; nekúpte sa; nestojte na brehu vodného toku a tiež neostávajte v stane.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie