štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityPotvrdené - pes vie, "čo sme zač"

Potvrdené – pes vie, „čo sme zač“

To, čo sme o nich mnohí hovorili dávno, potvrdili aj vedci. Psy cítia strach, ale dokážu vyňuchať pravdu. Váš pes môže byť v skutočnosti múdrejší, než za čo mu pripisujete uznanie. Ukázalo sa, že psy dokážu rozpoznať, s akým človekom prichádzajú do kontaktu. Štúdia, uskutočnená tímom psychologičky Akiko Takaoka z Kyoto University v Japonsku zistila, že psy skutočne vedia, či vám môžu veriť alebo nie.

Výskum spočíval vo viacerých pokusoch „oklamať“ psa. To sa však vo výskume na 34 psoch podarilo len raz. Psychologička vysvetľuje, že túto schopnosť psom prinieslo tisícročia trvajúce spolunažívanie človeka a psa. Aj veterinár potvrdil, že pes vníma naše gestá. Vedci plánujú podobný výskum uskutočniť aj s vlkmi, „vzdialenými príbuznými“ psov.

Búda s potravou

A toto bol základ výskumu – jeden z vedcov psom najprv ukázal na búdu, vnútri ktorej na psov čakala maškrta. Psy sa podľa predpokladu k nej rozbehli. Neskôr rovnaký vedec ukázal na prázdnu búdu. Aj k nej sa psy rovnako rozbehli. Keď však vedec na búdu ukázal po tretí krát, psy sa k nej nerozbehli aj napriek tomu, že v nej potrava bola. Psy už vedeli, že tomuto človeku sa dôverovať nedá.

Zdroj: Pixabay

Týmto experimentom sa potvrdilo, že ak raz nášho štvornohého priateľa oklameme, vytvorí si o nás „názor“, že nám už nemôže úplne dôverovať a na tomu prispôsobí aj správanie voči nám – stane sa obozretnejším.

Sociálne inteligentné tvory

„Psy disponujú omnoho sofistikovanejšou sociálnou inteligenciou, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Tento druh inteligencie sa u psov vyvinul procesom evolúcie a selekcie počas mnohých tisícročí spolunažívania psa s človekom,“ vysvetľuje profesorka Takaoka. Ona sama je prekvapená z toho, ako rýchlo pes vyhodnotí človeka, ako nedôveryhodného.

Potvrdil to aj veterinár

Dr. John Bradshaw pôsobí ako profesor veterinárskeho lekárstva na univerzite v Bristole v Anglicku tvrdí, že výsledky tohto výskumu poukazujú na to, že psy sú predvídavé. Ak gestám ich pána chýba logika, prípadne nie je jednoznačná, pes je nervózny a zmätený.

Na rade sú najbližší psí príbuzní

Vedci mienia vykonať podobný experiment, v ktorom psy nahradia vlkmi. Vlci a psi sú vzdialení príbuzní, sú si veľmi podobní. Zmyslom tohto pripravovaného experimentu je zistiť, aký je skutočný rozmer rozdielov medzi vlkmi a tisícročia človekom domestifikovanými psami.

vlk dravý / Zdroj: Pixabay
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie