štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityChystáte sa do Egypta? Toto o ňom možno neviete

Chystáte sa do Egypta? Toto o ňom možno neviete

Egypt je u Slovákov tiež relatívne obľúbená dovolenková destinácia. Ak sa tam chystáte, možno je dobré vedieť o tejto krajine pár faktov.

Egypt je najľudnatejšia krajina v arabskom svete a tretia najľudnatejšia v Afrike, po Nigérii a Etiópii.

Veľká pyramída v Gíze, jeden zo siedmich divov starovekého sveta, je jediná, ktorá zostala z veľkej časti nedotknutá. Bola to najvyššia umelo vytvorená stavba na svete viac ako 3800 rokov.

Zdroj: Facebook

Egyptská civilizácia je jednou z najstarších na svete. Jej história siaha viac ako 5000 rokov.

Starovekí Egypťania vynašli 365-dňový kalendár, ktorý im pomohol predpovedať ročné záplavy rieky Níl.

Tarkhanské šaty, ktoré sú staré viac ako 5000 rokov boli objavené v Egypte a je to najstarší dochovaný odev.

Starovekí Egypťania používali zubnú pastu. Namiešali ju zo soli, korenia, vody a lístkov mäty.

Veľká sfinga v Gíze je jednou z najväčších a najstarších sôch na svete, ale pôvod a história jej stavby zostáva záhadou.

Egyptské ženy mali široké spektrum práv a slobôd. Mohli kupovať a predávať majetok, pôsobiť v porotách a uzatvárať právne zmluvy.

Rieku Níl, najdlhšiu rieku na svete, považovali starí Egypťania za zdroj života kvôli jej dôležitej úlohe v poľnohospodárskej úrodnosti.

Rosettská doska, objavená v roku 1799, bola kľúčom k rozlúšteniu egyptských hieroglyfov. Obsahoval dekrét napísaný tromi písmami: hieroglyfickým, démotickým a gréckym.

Staroveké mesto Théby (dnes Luxor) bolo kedysi náboženským hlavným mestom Egypta a je domovom chrámu v Karnaku a Údolia kráľov.

Alexandrijská knižnica bola jednou z najväčších a najvýznamnejších knižníc starovekého sveta, ktorá obsahovala tisíce zvitkov starovekých vedomostí.

Egyptský Suezský prieplav je jednou z najdôležitejších vodných ciest na svete, ktorá spája Stredozemné more s Červeným morom a znižuje námornú cestu medzi Európou a Áziou.

Egyptskí faraóni často trpeli nadváhou, čo je v rozpore so zdravými a mladistvými obrazmi zobrazovanými v umení. Ich strava bola bohatá na cukor, alkohol a sacharidy.

Mačky boli v starovekom Egypte považované za posvätné, uctievané pre likvidáciu škodcov a boli symbolmi ochrany. Zabitie mačky, dokonca aj náhodné, bolo zločinom, ktorý sa trestal smrťou.

Zdroj: Pixabay

Egyptské hieroglyfy patria medzi najstaršie systémy písania na svete. Symboly sa používali viac ako 3000 rokov.

Prvý známy pracovný štrajk v histórii sa odohral v Egypte okolo roku 1152 pred Kristom, keď remeselníci z Kráľovskej nekropoly v Deir el-Medina odišli zo zamestnania, pretože nedostali výplatu.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie