štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaPoliaci už nebudú požadovať reparácie od Nemecka

Poliaci už nebudú požadovať reparácie od Nemecka

Z času na čas sa medzi Poľskom a Nemeckom vynoria staré spory z čias Druhej svetovej vojny a diskutuje sa o rôznych blíkoch reparácií pre nášho severného suseda. Bruselský signal informuje, že Poľsko sa vzdalo úsilia získať nový balík reparácií od Nemecka za druhú svetovú vojnu.

Oznámenie prichádza po stretnutí nemeckej a poľskej vlády vo Varšave, po ktorom obe krajiny prisľúbili, že budú pracovať na zlepšení bilaterálnych vzťahov. 2. júla úrady potvrdili, že nárok na reparácie, ktorý začala predchádzajúca poľská vláda Právo a spravodlivosť (PiS), nebude pokračovať.

Donald Tusk / Zdroj: Facebook D. T.

Poľský premiér Donald Tusk sa namiesto toho rozhodol zdôrazniť úzke vzťahy Poľska s jeho nemeckým susedom. „Sme na správnej ceste, aby sme v týchto veľmi ťažkých časoch opäť sebavedomo hovorili o poľsko-nemeckom priateľstve,“ povedal, pričom predtým priznal, že jeho krajina nemá podľa medzinárodného práva žiadny prípad na uplatnenie nároku na reparácie voči Nemecku.

„Každý sa pozerá na naše vzťahy s veľkou nádejou, pretože môžu otvoriť veľa rôznych zaujímavých príležitostí pre celú Európu, Ukrajinu, Nemecko a z môjho pohľadu predovšetkým pre Poľsko,“ povedal tiež Tusk.

Podľa Scholza sa Nemecko pokúsi realizovať podporné iniciatívy pre tých, ktorí prežili nacistickú nemeckú okupáciu Poľska počas vojny. Stalo by sa tak zriadením „Poľsko-nemeckého domu“ v Berlíne „na pamiatku poľských obetí druhej svetovej vojny a nacistickej okupácie“, čo by podľa jeho názoru predstavovalo „viditeľný znak pred zabúdaním a varovanie pre budúcnosť“.

„My, Nemci, sme počas druhej svetovej vojny spôsobili Poľsku obrovské utrpenie,“ povedal Scholz: „Nemecko si je vedomé svojej viny a úloh, ktoré z toho vyplývajú… Nemecko sa pokúsi poskytnúť podporu tým, ktorí prežili okupáciu.“

Scholz nespresnil, akú formu bude mať táto podpora, kto bude oprávnený a koľko bude zahŕňať. V rokoch 1992 až 2005 už Nemecko poskytlo odškodnenie poľským obetiam nemeckých nacistických zločinov prostredníctvom Nadácie pre poľsko-nemecké zmierenie.

Olaf Scholz / Zdroj: Facebook O. Sch.
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie