štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaÚtok na premiéra mení svoju právnu kvalifikáciu

Útok na premiéra mení svoju právnu kvalifikáciu

Májový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý sa zotavuje zo strelných zranení, teraz úrady vyšetrujú ako teroristický útok, zatiaľ čo doteraz išlo o pokus o úkladnú vraždu. Zmenu právnej kvalifikácie skutku dnes oznámil generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý túto možnosť spomenul krátko po útoku na Fica.

Strelec na slovenského premiéra je teraz stíhaný podľa prísnejšieho ustanovenia o teroristickom útoku, za ktorý Trestný zákon v prípade uznania viny stanovuje doživotie. Za pokus o úkladnú vraždu hrozí atentátnikovi 25 rokov väzenia alebo doživotie, ako informuje portál ceskenoviny.cz.

Roberta Fica postrelil 71-ročný spisovateľ a aktivista Juraj Cintula, ktorého súd krátko po čine poslal do väzby. Na premiéra zaútočil z bezprostrednej blízkosti po tom, ako premiér v polovici mája po zasadnutí vlády v Handlovej prišiel pozdraviť ľudí na miestne námestie. Podľa súdneho dokumentu strelec svoj čin odôvodnil tým, že nesúhlasí s politikou súčasnej vlády. Tvrdil, že politika „nechcel zabiť“.

Právna kvalifikácia útoku zatiaľ nie je úplne komentovaná

Žilinka ani prokuratúra sa k zmene právnej kvalifikácie útoku na Fica vo svojom stanovisku bližšie nevyjadrili. Trestný čin teroristického útoku je na Slovensku kvalifikovaný okrem iného ako útok na život a zdravie človeka s úmyslom poškodiť ústavné zriadenie alebo obranyschopnosť štátu, narušiť alebo zničiť základnú politickú, hospodársku alebo spoločenskú štruktúru štátu alebo donútiť vládu, aby niečo vykonala alebo opomenula vykonať.

Slovenský premiér bude mať po teroristickom útoku trvalé následky

Spolupracovníci Roberta Fica predtým uviedli, že premiér pri útoku utrpel päťnásobné bodné poranenie tenkého čreva a mal aj zranenia ruky a nohy. Minulý víkend potom podpredseda vlády Robert Kaliňák povedal, že Fico bude mať trvalé následky týkajúce sa pohybového aparátu.

Slovenský predseda vlády sa prvýkrát verejne vyjadril tri týždne po atentáte prostredníctvom nahrávky. Povedal, že voči útočníkovi necíti nenávisť. Zároveň však strelca označil za slovenského opozičného aktivistu a v prejave krátko pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu kritizoval aj opozičné strany, situáciu v EÚ, slovenské mimovládne organizácie, hercov a médiá.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie