štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaChlieb náš každodenný bude zase o čosi drahší

Chlieb náš každodenný bude zase o čosi drahší

Slovensko má jedny z najvyšších cien pekárenských výrobkov z okolitých štátov. Okrem drahých vstupov v podobe energií, či surovín sa na nich podieľa aj cena pracovnej sily. Tej je nedostatok a zhruba 40-tisíc  pekárov odišlo do dôchodku, informuje MY Žilina.

Ceny navyšuje fakt, že obrovský podiel na práci v tomto sektore má nočná práca a práca počas sviatkov. Popri odchodoch do dôchodku je logické aj to, že pekár tiež nemôže robiť za minimálnu mzdu. Proti pekárom je aj inflácia, či koniec odpustenia odvodov pre celý potravinársky sektor.

Prečo sú ceny také vysoké

V máloktorom sektore tvorí gro práce nočná práca. K tomu sa pridajú služby počas víkendov, či sviatkov – je to až 80 percent z pracovného času v pekárstve. Príplatky sa potom logicky premietajú aj do cien produktov na našich pultoch.

„Na jednej strane chcú spotrebitelia čerstvé pečivo na pultoch hneď ráno a aj v pondelok, na strane druhej my musíme byť schopní našich zamestnancov zaplatiť tak, aby boli motivovaní. Vzhľadom na to, že najpodstatnejšou časťou našich kalkulácií sú osobné náklady, prioritne mzdy, bude ich akékoľvek zvyšovanie negatívne vplývať na odbytové ceny,“ hovorí Milan Lapšanský, predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Vedúca jednej zo žilinských pekární Ingrid Šugárová hovorí, že ich pekáreň tiež eviduje problémy ohľadom nedostatku zamestnancov. Ani oni neradi dvíhajú ceny, no vyžaduje si to rast minimálnych miezd. A povedzme si tak, ako je – „pekarina“ nie je jednoduchá práca (obrovské nároky na hygienu, nočná, fyzicky nie úplne najľahšia práca…) a na minimálnu mzdu pochopiteľne ťažko „zlákať“ zamestnancov.

„S ich zháňaním je problém, hoci sa ich snažíme zaplatiť čo najlepšie. Neviem, prečo záujem o prácu v odvetví, v regionálnych prevádzkach, klesá. Všeobecne chcú asi mladí čoraz menej pracovať manuálne alebo by najradšej robili len sami na seba,“ delí sa o názor Radka Vraňanová z pekárne Ďuroška.

Odchody do dôchodku

„Medzi nimi boli aj dlhoroční kvalifikovaní odborníci v našom sektore. Nepomohlo pritom ani zvyšovanie miezd,“ podotýka Lapšanský.

„V okolí je podľa mňa vysoká životná úroveň. Musíme pekárom dosť platiť. Otvorili tu aj Kaufland, Lidl, je tu celkovo málo pracovnej sily a niekedy je aj ťažké dostať niekoho vôbec do výroby,“ komentuje Martin Kauman z pekárne v Bytči.

Ceny dvíhala inflácia

Ešte počas minulého roku boli viaceré pekárne nútené dvíhať ceny aj kvôli vysokej inflácii.

„Bola energetická kríza, drahšie nájmy, pohonné hmoty, na cene vtedy stúplo mlieko, maslo aj múka,“ dodáva Šugárová. Inflácia sa však nezastavila a pekári majú obavy, že ešte v tomto roku kvôli nej ceny stúpnu. Lapšanský upozorňuje, že najvýznamnejším zásahom do cenotvorby chleba a pečiva je aj neočakávaný stop odpusteniu odvodov zo strany Európskej komisie. To je jediná podpora, s ktorou počítal potravinársky sektor všeobecne. Pritom to vôbec nie je malá suma, ide o niekoľko desiatok miliónov eur.

„Oslovili sme ministrov pôdohospodárstva aj práce o rokovania. Ak totiž nenájdu alternatívne riešenie, bude to mať negatívny dopad na odbytové ceny. Len pre náš sektor to predstavuje výpadok zdrojov do konca roka na úrovni minimálne 20 miliónov eur,“ hovorí Lapšanský.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie