štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaSlniečko horúce, nepáľ že ma, nepáľ... Ale čo proti tomu robiť?

Slniečko horúce, nepáľ že ma, nepáľ… Ale čo proti tomu robiť?

Čaká nás jedna z vĺn horúčav tohto leta a tak je dobré pripomenúť si, že hoci bude v tej horúčave najlepšie pri vode, aj keď v tieni, slnko a jeho účinky môžu mať veľmi nepríjemné účinky a to nie len krátkodobé. To, že sa pred UV žiarením musíme chrániť, vieme asi všetci. Vieme aj to, prečo?

Ultrafialové (UV) žiarenie

Elektromagnetické ultrafialové (UV) žiarenie sa delí do troch hlavných kategórií. Kým UVC žiarenie zostáva v atmosfére, UVA a UVB preniknú až na zemský povrch a aj na našich telách zanechávajú nepríjemné následky v podobe spálenej pokožky.

Hlavným vinníkom je UVB. To prenikne až do vnútorných vrstiev pokožky, kde spúšťa jej poškodenie. To vedie k nadmernému deleniu buniek, čo neskôr vidíme, ako začervenanie a bolestivé spálenie.

Nepohodlné, bolí a má následky

Pravidelné spálenie pokožky môže poškodiť kolagénové vlákna. To spôsobuje predčasné starnutie pokožky, tvoria sa vrásky a pigmentové škvrny. Ak sa UV žiareniu vystavujeme dlhodobo, stúpa riziko vzniku rakoviny kože (melanóm).

Zdroj: Pixabay

Vieme sa brániť(?)

Aby sme sa nespálili, používame krémy s vysokým UV faktorom a rôznu ochranu – klobúky, okuliare, či ľahký odev. Pláže navštevujeme pred desiatou a po sedemnástej.

Keď sa nám však už podarilo spáliť sa, treba spálené miesta ochladiť. Keď sme boli deti, používali sme kyslú smotanu, ale dôležité sú aj hydratačné krémy. Rozhodne sa však naďalej nevystavujte slnku. Spálená pokožka sa po pár dňoch zahojí, no snažme sa nevystavovať takýmto „skúsenostiam“ svoju pokožku opakovane.Slnko je liek

Slnko je pre naše telo jediným prírodným zdrojom vitamínu D, ale jeho negatívne účinky na pleť nepodceňujme. Nech si ho môžeme užívať bez dlhodobých následkov…

Zdroj: Pixabay
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie