streda, 18 septembra, 2024
HomeZ domovaKrúpy v Brezne rozbíjali obloky

Krúpy v Brezne rozbíjali obloky

Mesto Brezno a jeho okolie sa v utorok, 9. júla spamätáva z vyčíňania pondelkovej podvečernej búrky. Tú sprevádzali krúpy o veľkosti ping-pongových loptičiek a smršť, ktorá lámala stromy, ako zápalky.

Stačilo 15 minút

Okolo 19:30 už bolo po všetkom a primátor mesta informoval, že ako dobrovoľní, tak aj štátni hasiči v súčinnosti s technickými službami pracovali na odstraňovaní polámaných stromov a iných škôd.

„Porozbíjalo viaceré okná na domoch aj na mestskom úrade, sú poškodené mnohé autá Pomáhame tiež so strechami domov, avšak techniku máme obmedzenú, aj čo sa týka plachiet na zakrývanie striech aj plošín,“ informoval primátor mesta, Tomáš Ábel na sociálnej sieti. Priznal, že také krúpy si v Brezne nepamätá a nezabudol poďakovať všetkým chlapom, ktorí ponúkli akúkoľvek pomoc.

Obrovská spolupatričnosť

Primátor Ábel prirodzene nemohol byť všade, zvlášť pri takejto kalamite sa to nedá. Vyzval preto na sociálnej sieti Brezňanov, ak vedia o ľuďoch, ktorým treba pomôcť so zakrytím rozbitej strechy.

„Jesenského ulica bola plná vody ako ČSA.  Všetko sme mali v záhrade. Tie škody sú veľké. Rozbité skleníky okná, plast len tak lietal. Ulicu dali do poriadku ako vládali, do 22.30 sme zametali, dávali na hŕbu na Pioniersku. Aby neprišla ďalšia búrka a zaplavilo by aj domy. Nevládzem už vyvážať to pod Baldovský most. Všetko je zbite stromy sú hole,“ píše Mária, v ďalšom komentári Radovan ponúka „Ak treba nejakú pomoc, kľudne pomôžem.“

Postihlo aj farský úrad

Milí bratia, milé sestry, dúfam, že ste po dnešnej veternej smršti všetci v poriadku, zdraví a že sa nikomu nič nestalo. Aj keď náš škody mrzia (na fare krúpy rozbili väčšinu okien na troch svetlíkoch, tri okná na kostole, zničili jeden okenný rám na kostole, voda zničila omietky na schodisku na fare, sú zničené stromy a komplet celá úroda ovocia a zeleniny), život a zdravie sú najdôležitejšie. Vďaka Pánu Bohu za Jeho ochranu a prosme Ho, aby dával silu hasičom a všetkým pri odstraňovaní následkov tohto ničivého počasia, ktoré sme dnes zažili,“ oznamuje stránka breznianskej evanjelickej cirkvi.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie