štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničia"Demokratický a slobodný" Západ okráda v dobrej vôli...

„Demokratický a slobodný“ Západ okráda v dobrej vôli…

V akom stave je Rusko dnes? Publicista Tucker Carlson sa opýtal päťdesiatdvaročného  ruského oligarchu Andreja Melničenka. Ten sa vraj stal terčom likvidácie zo strany administratívy Joea Bidena, ako informujú parlamentnilisty.cz. Melničenko opísal, prečo je podľa neho vojna katastrofou pre Rusko aj Západ a ako sa západní politici zahnali do kúta.

Tucker Carlson urobil rozhovor s jedným z „legendárnych ruských oligarchov“, ako nazval Andreja Melničenka. Carlson dodal, že je jedným z ľudí, ktorých Bidenova administratíva zničila. A chcel od neho počuť o stave dnešného Ruska.

Melničenko je jedným z ľudí, ktorých majetok bol zablokovaný v rámci protiruských sankcií. V rozhovore s Carlsonom vyjadril nádej, že jedného dňa mu bude majetok vrátený. „Je to politické rozhodnutie,“ poznamenal.

Netreba mať logické dôvody, keď vás chcú zlikvidovať

Melničenko vlastní jednu z najväčších svetových spoločností vyrábajúcich hnojivá. Ide o spoločnosť, ktorá dodávala približne sedem percent svetového obchodu s hnojivami. A povedal, že nechápe, prečo boli na neho uvalené sankcie. Keby podnikal v obchode so zbraňami, povedal by, že to chápe, ale ak podniká v obchode s hnojivami, ktoré dávajú svetu niečo na jedenie, nechápe, prečo musí čeliť sankciám.

Melničenko bol ambiciózny už od mladosti. A hlavne Rus. A to niekomu stačí…

Svoje podnikanie začal vo veku 19 rokov počas štúdia na Moskovskej univerzite. „Vybudoval som niekoľko spoločností, ktoré sa stali svetovými lídrami vo svojom odbore,“ povedal. „Nikdy som nepracoval pre žiadnu krajinu, Rusko ani inú,“ dodal jedným dychom.

Keď mal 21 rokov, získal licenciu na vedenie bankového domu, ktorý neskôr predal. Privatizácii sa podľa jeho slov nevenoval, takže ani on, ani jeho banka na nej nezbohatli. Zdôraznil, že budoval čisto súkromné subjekty. „Mal som 23 alebo 24 rokov a nemal som dosť peňazí, takže privatizácia ako príležitosť mi unikala,“ opísal svoju pozíciu.

Podľa vlastných slov nemal s inváziou na Ukrajinu nič spoločné, napriek tomu sa ocitol na sankčnom zozname. A jeho majetok bol zmrazený. Možno bude dokonca skonfiškovaný.

„V mojom prípade som nebol potrestaný preto, že som urobil niečo zlé. Bol som sankcionovaný preto, že som tým, kým som, a ja som bohatý Rus. Bez súdneho procesu,“ zdôraznil. Napriek tomu v roku 2007 predal banku a už dlhé roky sa nevenuje finančným službám.

„Slobodný a demokratický“ svet si s vami bude robiť, čo chce

„Ak máte na účte peniaze, zablokujú vám ich. Ak máte súkromný dom, v podstate nemôžete ísť do svojho domu,“ opísal mechanizmus pokút. Povedal, že Američania mu týmto spôsobom skonfiškovali niekoľko miliárd dolárov. V praxi to znamená, že jeho spoločnosť bude vyrábať menej hnojív, čo podľa ruského podnikateľa v konečnom dôsledku znamená, že viac ľudí na svete bude trpieť hladom. „Neprimeraný účinok sankcií dopadol najmä na chudobné krajiny v Afrike, niektoré krajiny v Latinskej Amerike, niektoré krajiny v Ázii,“ vysvetlil svoj pohľad na celú vec a dodal, že keď si poľnohospodári v Afrike nemohli kúpiť jeho hnojivá, dopestovali menej domácej úrody. A to viedlo k zvýšeniu cien tých produktov, ktoré boli na trhu dostupné.

Americkí zákonodarcovia však vraj veľmi dobre vedia, čo svojimi sankciami vo svete spôsobili.

A Európania rovnako dobre vedeli, čo sa stane, ak sa odrežú od lacnej ruskej energie. Podľa ruského podnikateľa Európania museli vedieť, že firmy začnú odchádzať napríklad do USA za lacnejšou energiou.

„Nepamätám si presné číslo, ale myslím si, že by bolo celkom správne povedať, že európsky HDP v roku 2019 bol približne 15 biliónov dolárov a HDP Spojených štátov bol v tom čase približne 15,4 bilióna. … Ak sa nemýlim, teraz je to niečo okolo 25 biliónov pre Európanov a pre USA je to približne 16,5 bilióna. Žiadna spoločnosť, ktorá stavia svoje podnikanie na prístupe k lacnejšej energii, by neuvažovala o nových investíciách alebo pokračovaní činnosti v Európe, pretože európske ceny energie sú teraz oveľa vyššie ako v USA. Pretože európske ceny sa dnes odvíjajú od ceny LNG.“

Vojna neveští nič dobré pre nikoho, no západné ilúzie sú iba ilúzie

Pokiaľ ide o vojnu, ruský podnikateľ hovorí, že je to veľký problém aj pre Rusko, pretože vojna znamená deštrukciu. „Ale nemyslím si, že myšlienka zničenia ruskej ekonomiky je v krátkodobom horizonte realizovateľná. Máme dobrý tím technokratov, ktorí pracujú vo vláde, pracujú v centrálnej banke, a stále platí, že väčšina ruskej ekonomiky funguje na trhových princípoch,“ prišiel hosť Tucker Carlson.

Rovnako však vojna na Ukrajine predstavuje pre Spojené štáty problém, keďže mnohé krajiny často ustupujú od dolára ako svetovej meny. Dokonca aj Čína podľa Melničenka v súčasnosti uskutočňuje len 50 % svojich obchodov v dolároch, pričom predtým to bolo 90 %. V Rusku sa v súčasnosti približne štrnásť percent obchodu uskutočňuje v dolároch. „V podstate si myslím, že dolár stratí svoju pozíciu dominantnej svetovej meny,“ poznamenal Melničenko.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie