štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaRuská raketa, ktorá zasiahla kyjevskú nemocnicu, má súčiastky zo Západu

Ruská raketa, ktorá zasiahla kyjevskú nemocnicu, má súčiastky zo Západu

Typ rakety Ch-101, ktorú Rusko v pondelok odpálilo na detskú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve, je závislý od súčiastok od západných výrobcov. Upozornil na to dnes britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na expertov a analýzu, ktorú má k dispozícii ukrajinská prezidentská kancelária.

Ch-101 je jednou z najmodernejších riadených striel v ruskom arzenáli. Rusi sú v súčasnosti schopní vyrobiť zhruba osemkrát viac týchto rakiet ako pred začiatkom plnohodnotnej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, ako informuje portál ceskenoviny.cz. To svedčí o tom, že Kremeľ úspešne obchádza sankcie, domnieva sa FT. Podľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie raketa obsahuje viac ako 50 komponentov zahraničnej výroby.

„Západné technológie im umožňujú vyrábať tieto inteligentnejšie rakety, ktoré umožňujú ich teroristickým útokom prejsť cez našu protivzdušnú obranu, ktorá má problémy,“ povedala pre FT Olena Bilousová, vedúca výskumu sankcií v inštitúte KSE na Kyjevskej ekonomickej škole.

Západné sankcie nepomohli

Hoci sankcie odrezali Rusko od niektorých pokročilejších komponentov, ruskí výrobcovia zbraní sa uchýlili k nákupu mikroprocesorov a iných pokročilých technológií, ktoré nie sú primárne určené na vojenské použitie.

V analýze ukrajinského prezidentského úradu sa okrem iného skúmala raketa Ch-101, ktorú Rusi v januári vystrelili na Ukrajinu. Celkovo odhalila šestnásť komponentov od západných výrobcov, z ktorých dva podľa označenia vyrobila spoločnosť STMicroelectronics so sídlom vo Švajčiarsku. Zvyšné súčiastky pochádzali od amerických výrobcov vrátane spoločností Texas Instruments, Analog Devices a Intel. Všetky sú určené na civilné použitie.

FT z ruských dokumentov zistil, že ruské firmy nakúpili rovnaké súčiastky, aké sa našli na voľnom trhu v roku 2023 pre raketu Ch-101 vypustenú v januári, a doviezli ich cez Čínu. Hoci pochádzali od západných výrobcov, boli vyrobené v Číne, Malajzii, Thajsku, na Taiwane a Filipínach.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie