štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničia"Čo na tom záleží... Asi ma zabijú," tvrdí Rowlingová

„Čo na tom záleží… Asi ma zabijú,“ tvrdí Rowlingová

Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová neľutuje svoje komentáre proti transsexuálom, tvrdí, že bude dávno preč, než sa jej odkaz pošpiní.

J. K. Rowlingová, slávna autorka série o Harrym Potterovi, je už dlhší čas odsudzovaná za svoje kontroverzné výroky o transrodových ľuďoch. O ľuďoch, ktorí jej prišli vyjadriť podporu, a o tých, ktorí vyjadrili svoju nevôľu nad jej komentármi, sa o nej v priebehu rokov hovorilo už mnohokrát. Čarodejnícke procesy J. K. Rowlingovej je podcast, ktorý sa tejto téme venuje do hĺbky, ako informuje portál weektimesus.com.

V nedávnom rozhovore v podcaste The Witch Trials of J. K. Rowlingová vyhlásila, že bola hlboko nepochopená a že sa nezaoberá tým, ako táto kontroverzia ovplyvní jej odkaz.

Rowlingová obhajuje svoj postoj

J. K. Rowlingová v rozhovore zdôraznila, že svojimi poznámkami o transsexuálnych ženách nikdy nechcela nikoho rozrušiť. Dodala, že tí, ktorí tvrdia, že zničila svoj odkaz, ju hlbšie nepochopili a že nechodí po dome a nespráva sa ako nejaká fundamentalistka. Namiesto toho sa stará o prítomnosť a o to, aby žila svoj život.

„Nechodím po svojom dome a nechovám sa ako nejaká fanatička,“ hovorí v prvej epizóde. „Viete, aký je to pompézny spôsob, ako prežiť svoj život, keď chodíte okolo a premýšľate: ‚Aký bude môj odkaz? To je jedno, asi ma zabijú. Záleží mi na tom práve teraz. Záleží mi na tých, čo žijú v dnešnej realite.“

Seriál Čarodejnícke procesy J. K. Rowlingovej, ktorý produkovala spoločnosť Free Press a moderovala Megan Phelps-Roperová, sa pokúša nájsť paralely medzi útokmi krajne pravicových skupín na Rowlingovú kvôli knihám o Harrym Potterovi a nedávnou kontroverziou týkajúcou sa jej výrokov o transrodových ľuďoch.

Phelps-Roperová hľadá konsenzus medzi pravičiarmi, ktorí chceli zakázať a spáliť knihy o Harrym Potterovi, a transaktivistami, ktorí sa Rowlingovej vyhrážali za jej komentáre.

„Čím si táto žena a jej dielo vyslúžili hnev veľmi odlišných skupín ľudí naprieč časom?“

Phelps-Roperová komentuje úvod premiérovej epizódy

Podcast sa už stal miestom zhromaždenia obhajcov J. K. Rowlingovej, vrátane publicistky New York Times Pamely Paulovej, ktorá tvrdí, že „nič, čo Rowlingová povedala, sa nedá kvalifikovať ako transfóbne“.

Vyjadrenia Rowlingovej o transrodovej komunite kritizovali herci z filmov nakrútených podľa jej kníh vrátane Daniela Radcliffa, Emmy Watsonovej, Ruperta Grinta a Eddieho Redmayna, zatiaľ čo Ralph Fiennes patrí k tým, ktorí autorku obhajovali.

Poznámky Rowlingovej o transrodových ľuďoch

V júni 2020 Rowlingová vyvolala rozruch, keď na Twitteri okrem iného napísala: „Ak sex nie je skutočný, neexistuje ani príťažlivosť k osobám rovnakého pohlavia. Ak sex nie je skutočný, je vymazaná prežívaná realita žien na celom svete.“

Naznačila tiež, že transsexuálne ženy si zachovávajú mužské kriminálne vzorce, vďaka čomu je pravdepodobnejšie, že fyzicky alebo sexuálne napadnú niekoho v ženskej šatni alebo v útulku. Zdá sa, že Rowlingová je napriek ohlasom odhodlaná stáť si za svojím presvedčením a ignorovať kritiku a dokonca aj násilné vyhrážky, ktorých sa jej dostalo. Povedala, že sa jej priamo vyhrážali násilím, ľudia prišli k nej domov, kde žijú jej deti, a jej adresa bola zverejnená na internete.

Zdá sa však, že ju to neznepokojuje, a tvrdí, že jej nezáleží na jej dedičstve, ale na prítomnosti a na tom, aby žila. Napriek kritike a dokonca násilným vyhrážkam zostáva Rowlingová pevná vo svojom presvedčení a nezaujíma ju, ako bude jej odkaz vnímaný v budúcnosti. Kniha Čarodejnícke procesy J. K. Rowlingovej, ktorá má sedem epizód, je dostupná na Spotify, Apple Podcasts a ďalších audio platformách.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie