streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozityOdlož ten tablet, babka pre teba niečo má... Vidíte tie iskričky?

Odlož ten tablet, babka pre teba niečo má… Vidíte tie iskričky?

Dnešné už 15-ročné deti sú prvá generácia, ktorá sa s modernými technológiami stretáva už od malička. Trojročné deti sú v ovládaní tabletu „zručnejšie“, ako ich 80-ročná prababička. Navyše mnohí rodičia majú v rukách mobil po väčšinu času – mamička jednou rukou kŕmi dieťa, druhou si vyklikáva maily. Otecko namiesto pri „plachtách“ dennej tlače trávi čas oddychu s mobilom v rukách. A dieťa robí to, čo vidí robiť svoje veľké vzory – rodičov.

Rodičia na to možno nemajú čas, no počas leta deti trávia veľa času u starých rodičov. A babkine skrine sú obrovské tajomstvo, dedkova krabica na náradie je mnohokrát miesto, kde sa tvoria zázraky. Využijeme to?

Inšpirujme ich

Deti milujú tvorenie. A potrebujú zistiť, že nie vždy sa nám všetko darí tak, ako v počítačových hrách, či tým dokonalým rozprávkovým postavičkám. Ale potrebujú aj pocit výhry vlastným pričinením.

Upečme spolu koláč

Menšie deti ešte nemajú predsudky typu „to je robota pre baby“. Aj malý chlapec sa môže realizovať tým, že upiekol koláč. Babička ho však k tomu musí pustiť. Môže mu dovoliť vymiešať sneh, po ňom cesto, prípadne nalúpať a naukladať na koláč marhule … Áno, jedna do úst, tri na koláč, ale s tým sa samozrejme ráta. Rovnako, ako sa ráta s ďaleko väčším upratovaním po takomto spoločnom pečení. Mimochodom, aj do toho vieme zapojiť drobca.

Majstrujte spolu

Drobci sú tvory zvedavé. Aj my ako deti sme sa potrebovali pozrieť, čo sa kde šuchlo a čo kto vyrába. A to je šanca pre dedkovo náradie. Stačí dieťa správne navnadiť a takú vtáčiu búdku vyrobíte veľmi rýchlo. Nehovoriac o tom, že dieťa bude každú zimu zvedavo sledovať, ako jeho vtáčia búdka hostí kŕdle vtáčat.

Hrajte sa

Karty, Človeče nehnevaj sa, či iné jednoduché spoločenské hry vo vašej skrini, prípadne v pivnici určite ešte nájdete. Dieťa s vami strávi kopec času a to budú preň najkrajšie dni. Navyše ho zapájajte do svojich bežných rituálov.

Ak je vašim zvykom ranná prechádzka, zoberte ho na ňu. Pozorujte spolu prírodu v parku, rozprávajte sa o všeličom, veď dieťa sa v tomto smere nedá zahanbiť a všimne si také drobnosti, aké vás možno nezaujmú a vy mu môžete pomôcť v objavovaní sveta.

Chodíte podvečer do posilovne? Pozvite drobca s vami. Bude tam rozhodne hviezdou, vy si zacvičíte a váš drobec „zistí“, že nie len vo virtuálnom svete sa maká.

Deti sú veľmi vnímavé, je len na nás, či im dovolíme vnímať aj nás a všetko, čo s nami súvisí, alebo ho „vytesníme“ do virtuálneho sveta.

Zdroj: Internet

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie