štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityBlíži sa nedeľa, očarte pri rodinnom obede

Blíži sa nedeľa, očarte pri rodinnom obede

Nejdeme vám dať radu, ako sa v tomto „pekelnom“ počasí obliecť, veď najlepšie je nám v niečom ľahučkom, prípadne usadeným „v chladničke“. To sa však nedá, lebo veď chladničky máme plné letnej zeleniny. My vám dnes ponúkneme recept na závin, ktorý zvládne každý z nás. Nie je z kysnutého cesta a je výborný aj na tretí deň.

Potrebujeme:1 kg polohrubej múky; 3–4 pl kryštálového cukru; 1 čl soli; 1 prášok do pečiva; 2 celé vajcia; 300 ml oleja; 500 ml mlieka (môže byť aj viac)

Kvások: 1 kocka  droždia; 1/2 čl práškového cukru; 100 ml teplého mlieka

Maková plnka: mletý mak; práškový cukor; mletá škorica; teplé mlieko; lekvár

Zdroj: Dobré noviny / Plný hrniec

Najskôr si pripravíme kvások a plnku.

 Kvások: Do 100 ml teplého mlieka dáme 1/2 čl práškového cukru, rozlámeme kocku droždia. Prikryjeme a necháme na teplom mieste necháme asi 15 minút.

 Kým nám kvások narastie, prirpavíme si plnku: zmiešame mak s práškovým cukrom a škoricou, zalejeme horúcim mliekom a primiešame aj lekvár. Na 200 g mletého maku dávam 50 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 1 bal. škoricového cukru a 2 lyžice lekváru. 

Poďme na to cesto:
Zmiešame suché ingrediencie (múka, cukor, soľ, prášok do pečiva).
Pridáme kvások a následne pridáme 2 vajcia, postupne pridávame olej a 500 ml teplého mlieka. Riadime sa podľa konzistencie cesta, keďže každá múka môže byť iná.
Šľahačom vypracujeme cesto.
Rozdelíme cca na 4 časti, každú rozgúľame, naplníme plnkou. Zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Záviny natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180°C do zlatista. Po vybratí z trúby potrieme olejom.

Prajeme vám dobú chuť!

Zdroj: https://plnyhrniec.dobrenoviny.sk/balkansky-zavin/

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie