štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityUžívajte leto bez rizika

Užívajte leto bez rizika

Všetko, od teplomera v obývačke, až po rodinnú radu hovorí, že cez víkend treba vybehnúť k vode. A tak už na jednu kôpku skladáte uteráky, deku, na zoznam na nákup dopisujete niečo na doplnenie energie a vodu, netreba zabudnúť ani na krém so silným ochranným faktorom (OF). Veď o spálenej pokožke a rakovine kože sme tu písali len pár dní dozadu.

Aby sme sa vyhli rakovine kože, je potrebné ochrannými prostriedkami natierať aj tie miesta, na ktoré zabúdame. Dermatológovia totiž priamo na nich pozorujú zvýšený výskyt rakoviny kože, ktorá sa dá liečiť, ak je zistená včas. Ibaže – čo to znamená, zistiť včas? Najlepšie je však podobným veciam predchádzať.

Nezabúdajte natrieť aj tieto miesta

Len natrieť sa krémom na opaľovanie, však možno nestačí. Dermatológovia upozorňujú, že veľa ľudí si zabúda natrieť štyri kľúčové miesta, kde sa rakovina kože vyskytuje najviac. Lekár pre DailyMail upozornil, že ide o chrbty rúk, uši, pokožka hlavy a krk. Tým, že tieto oblasti sú často vystavené priamemu slnečnému žiareniu, je obzvlášť nebezpečné prehliadať ich.

Zdroj: Pixabay

Z pozorovaní dermatológov

„Väčšina ľudí si na tvár nanáša opaľovací krém, ale neuvedomuje si to a často sú na priamom slnku,“ povedal Dr Nathan. Dr David Kim , dermatológ pôsobiaci v New Yorku upozornil, že počas svojej praxe pravidelne nachádzal rakovinu kože na ušiach outdoorových športovcov, ktorí cvičili bez opaľovacieho krému. 

Rakovina kože sa môže vyskytnúť na ktorejkoľvek časti tela, dokonca aj na miestach, ktoré nie sú vystavené slnku. Časté priame vystavovanie sa slnečným ultrafialovým lúčom, ktoré poškodzujú bunky, zvyšuje pravdepodobnosť prudkého rozvoja rakovinotvornej mutácie. Podľa Worldwide Cancer Research je viac ako 80 percent rakoviny kože spôsobených slnečným žiarením. 

Včas liečiteľná

Existujú tri hlavné druhy rakoviny kože – bazocelulárny karcinóm, spinocelulárny karcinóm a melanóm. Každá z nich sa líši v závažnosti a úmrtnosti, ale mnohé z nich možno úspešne liečiť chirurgickým zákrokom, ak sú zachytené dostatočne skoro. Napriek tomu rakovina kože zabíja každý deň odhadom 20 Američanov – a podľa Americkej akadémie dermatológie sa očakáva, že v roku 2024 zabije viac ako 8 000 ľudí.  

Podľa štúdie z roku 2018  z Paracelsus Medical University v Rakúsku  sa približne 13 percent rakoviny kože vyskytuje na pokožke hlavy. Z nich len u jedného až dvoch percent sa vyvinie zhubná rakovina kože, ktorá sa rozšíri do iných častí tela. 

Zdroj: Pixabay

Pozorujte sa

Medzi bežné príznaky rakoviny kože patrí oblasť so zmenenou farbou kože, svrbenie alebo krvácanie, ružová hrčka s tvrdým povrchom a rana, ktorá nezmizne, podľa Cleveland Clinic.  

Ďalším spôsobom, ako byť na pozore pred rakovinou kože, je sledovať vaše materské znamienka a pehy, či neobsahujú „ABCDE“ melanómu. 

To zahŕňa hľadanie asymetrických znamienok, znamienok so zle definovanými okrajmi, znamienok so zvláštnym sfarbením. Tiež tých, ktoré majú veľký priemer a ktoré menia tvar alebo veľkosť. 

Ako vyzerá ochrana

Podľa Dr. Nathana najlepším spôsobom ochrany je kombinácia opaľovacieho krému a ochranného odevu. A ak je to možné, tak obmedzenie pohybu na slnku v poludňajších hodinách.

Opaľovací krém v spreji by mal byť účinný najmä na pokožku hlavy, ktorá dokáže obísť vlasové folikuly. „Odporúčam širokospektrálny (UVA/UVB) SPF 30 alebo vyšší, ktorý je odolný voči vode. Opaľovací krém by sa mal nanášať každé dve hodiny,“ upozornil Dr. Nathan.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie