streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaAk sa chystáte na dovolenku na Apeninský polostrov, čujte, čujte…

Ak sa chystáte na dovolenku na Apeninský polostrov, čujte, čujte…

Dovolenka v Taliansku nebude v najbližších dňoch tou najlepšou voľbou. Ak teda nemáte nič proti tropickým teplotám. Lepšie povedané, supertropickým, pretože teploty nad 40°C je to, čo v Taliansku môžete pravidelne očakávať.

Pekelné horúčavy, ktoré prináša do Talianska horúci vzduch z Afriky budú dosahovať 40 stupňové horúčavy. A to počas celého dňa. Taliansky rezort zdravotníctva vydalo tzv. červené varovanie, t. j. najvyššiu výstrahu pred horúčavami pre Rím, Bolognu, Campobasso, Florenciu, Frosinone, Latinu, Perugiu, Pescaru, Rietu, Terst a Viterbo. Okrem horúceho vzduchu bude možné, že ľudia s citlivosťou na teplo navštívia nielen romantické Taliansko, ale uvidia i talianske sanitky zvnútra.

Kam teda zájsť radšej

Menej nebezpečná úroveň – oranžová – bude platiť pre Anconu, Benátky a Veronu. Horúčavy ale neklesnú a koniec víkendu sa budete cítiť ako pravá talianska pizza priamo v peci. Rovnako „priaznivé“ predpovede hlásia meteorológovia pre Taliansko aj na budúci týždeň.

Ako naschvál sa horúčavy budú zdržiavať na miestach najviac navštevovaných zahraničnými turistami. Tí často podceňujú teploty, ktoré každoročne stúpajú a vystavujú sa neúmernému nebezpečenstvu.

Víkend sa bude niesť v serenádach nad 40°C

Domov Cosa Nostry – Sicília, Sardínia, Kalábria a Apúlia budú miestami, kde sa budete taviť. Teploty okolo 42°C tam totiž nebudú žiadnou výnimkou.

Nečakajte, že sa nad vami leto zľutuje

Horúci má byť aj nadchádzajúci týždeň, kedy sa očakáva ďalší útok africkej anticyklóny smerom k Stredozemnému moru. Teploty budú naďalej atakovať hranicu +40 °C, ktorá bude prevládať na väčšine územia Talianska, uvádza portál imeteo.sk

Veľa dovolenkárov bažiacich po romantickom juhu v ňom skôr zažijú inferno. Takéto teploty totiž neveštia pre ľudský organizmus nič dobré. Našinec, hoci si zažíva svoje aj u nás, na južanské peklo totiž nie je taký zvyknutý.

Talianske médiá pripomenuli, že najvyšší stupeň pohotovosti znamená ohrozenie zdravia celej populácie, nielen starých, chorých a detí. Riziko úpalu a kolapsov z tepla bude v týchto dňoch výrazne stúpať. Pripravte si preto krém s vysokým UV filtrom, pokrývky hlavy, alebo, ak sa to ešte dá, rozmyslite si, či nie je lepšie vybrať inú destináciu na trávenie voľného času. Nenechajte sa poblázniť rečami o dokonalom Taliansku. Aj u nás je krásne. A niekde tiež vskutku teplo.  

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie