štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničia„PEPA“ BUDE ROZDÁVAŤ MUNÍCIU UKRAJINE. HOJNE…

„PEPA“ BUDE ROZDÁVAŤ MUNÍCIU UKRAJINE. HOJNE…

Český prezident Petr Pavel povedal, že Západ by nikdy nemal uznať okupované územia na Ukrajine za ruské. Česká republika poskytne napadnutej krajine toto leto približne 100 000 kusov munície, informuje portál seznamzpravy.cz.

Prezident Petr Pavel sa domnieva, že jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj je spokojný s výsledkami tohtotýždňového summitu Severoatlantickej aliancie vo Washingtone. Povedal to dnes počas diskusie v texaskom Houstone. Hoci Ukrajina nedostala priamu pozvánku na vstup do aliancie, dostala prísľub konkrétnej podpory v podobe vojenskej techniky a viacerých bilaterálnych dohôd.

Lídri NATO na trojdňovom samite vo Washingtone prisľúbili Kyjevu „nezvratnú cestu“ do Aliancie a dlhodobú vojenskú pomoc. Niekoľko krajín na čele so Spojenými štátmi dalo konkrétne prísľuby nových dodávok zbraní. Aliancia po prvý raz obvinila aj Čínu z poskytovania vojenského materiálu Rusku. Peking túto kritiku odmietol, zatiaľ čo Moskva uviedla, že aktivity NATO na Ukrajine si budú vyžadovať ruskú odpoveď.

Hradná guma šije na Česko búdu

Český prezident si uvedomuje silu Ruska. Uvedomuje si však aj to, že svojou „dobrotivosťou“ Rusko voči sebe popudzuje?

Pavel uviedol, že je dôležité si uvedomiť, že Rusko má väčšie zdroje ako Ukrajina. Podľa jeho slov nemožno v blízkej dobe očakávať žiadne zásadné prelomy na frontovej línii. Západ by sa mal pokúsiť presvedčiť Rusko, že na bojisku nemôže dosiahnuť žiadny významný úspech, čo by ho priviedlo k rokovaciemu stolu, poznamenal. Zároveň uviedol, že Ukrajine treba dodať všetko, čo potrebuje na svoju obranu.

Po začatí rokovaní by Západ nikdy nemal uznať okupované územia za ruské, poznamenal Pavel. Považoval by za logickejšie označiť ich za dočasne okupované, keďže za súčasných okolností nie je reálne ich rýchlo získať späť, povedal prezident.

Pavel hovoril aj o českej muničnej iniciatíve, ktorej cieľom je zabezpečiť pre Ukrajinu delostreleckú muníciu v krajinách mimo EÚ. Premiér Petr Fiala koncom júna oznámil, že prvá zásielka dorazila na Ukrajinu už pred časom. Ministerka obrany Jana Černochová vtedy spresnila, že ide až o 50 000 kusov munície. Cieľom je dodať tento rok na Ukrajinu 500 000 kusov munície.

Pavel uviedol, že Česká republika pošle 50 tisíc kusov munície v júli a auguste. Od septembra do konca roka by to malo byť 80 až 100 tisíc kusov mesačne.

Previous article
Next article
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie