štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityAMARANT - PRAVÝ CHLIEB SLOVANOV!

AMARANT – PRAVÝ CHLIEB SLOVANOV!

Aká je príroda nepochopiteľne krásna a tajomná! Pri pohľade na túto rastlinu si človek myslí, že je to burina, ale ukazuje sa, že je to práve naopak. Láskavec, aksamietnica, kohútí hrebeň, mačací chvost, líščí chvost – existuje mnoho názvov pre túto krásku. Na prvý pohľad obyčajný kvet amarantu je najväčšou záhadou!

Mara je u starých Slovanov bohyňou smrti (bohyňa, ktorá určuje mieru – aj mieru života). Amarant doslova znamená „smrť-nezmieriteľnosť“, začiatočné písmeno „a“ a meno obávanej bohyne tvoria magické slovo naznačujúce nesmrteľnosť. Slovo Amrita je doslova to isté – mrita je smrť, predpona „a“ je negácia.

Amrita je nápoj bohov, nektár nesmrteľnosti, a tiež bylina, z ktorej bol vyrobený

Amarant bol kedysi základnou potravinou slovanských národov. Pred reformami Petra Veľkého sa roľníci a ostatní obyvatelia vyznačovali vynikajúcim zdravím a dlhovekosťou. Peter Veľký vo svojich reformách zakázal pestovanie amarantu a používanie amarantového chleba, ktorý bol predtým hlavným chlebom ruského ľudu, čím zničil dlhovekosť krajiny, ktorá sa v tom čase v Rusku ešte udržiavala (podľa legiend sa starci dožívali veľmi vysokého veku, uvádza sa aj údaj 300 rokov).

Čím viac vedci študujú túto rastlinu, tým viac zaujímavých faktov sa dozvedajú. Jedinečné vlastnosti amarantových semien a oleja skúmal Nikolaj Ivanovič Vavilov už v 30. rokoch 20. storočia, ale po jeho smrti sa veľká časť jeho práce stratila. Až teraz sa s týmto prírodným liečiteľom opäť zoznamujeme!

Semená amarantu / Zdroj: Pixabay

Užitočné vlastnosti amarantu

Úplne všetky časti rastliny obsahujú olej, škrob, množstvo vitamínov, stopové prvky, pektín, karotén, lyzín, minerálne soli. V Japonsku je amarant pre svoje super zloženie cenený rovnako vysoko ako mäso chobotníc!

 Semená zázračnej rastliny obsahujú cenný olej. Je vynikajúce jesť ich ľahko opražené, chutia ako píniové oriešky. Semienka sa môžu pridávať do všetkých druhov múčnych výrobkov, pudingov a koláčov.

Amarantové listy sú bohaté na vitamín C, karotén, flavonoidy, soli vápnika, draslíka, zinku, mangánu. Úspešne sa používajú na liečbu pankreatitídy, gastritídy, cukrovky, nádorov, ochorení obličiek a pečene.

Listy chutia ako špenát. Čo sa z nich dá vyrobiť? Polievka, rôzne šaláty, kompót, čaj, sirup, listy sa môžu použiť ako náplň do koláčov a palaciniek. Chutné a veľmi zdravé! Amarantový olej je zdrojom skvalénu, silného antioxidantu. Vedci nedávno zistili, že skvalén sa nachádza v ľudskom kožnom sekréte. Amarantový olej dokáže zázraky pri obnove pokožky, hojení rán, tento produkt sa môže používať zvonka a konzumovať v potravinách.

Amarant – takmer všeliek

Ekzémy, plesňové ochorenia, kožné infekcie: amarantový olej lieči všetko.

Nálevy a odvary z amarantu zastavujú krv, liečia pečeň a srdce, infekcie tráviaceho traktu. Nálev z rastliny sa používa na liečbu inkontinencie moču u detí.

Amarantová šťava a roztlačené bylinky sa môžu používať ako pleťová voda, maska na tvár alebo kondicionér na vlasy. Biologicky aktívne látky priaznivo pôsobia na pokožku, omladzujú, dodávajú vlasom lesk a pružnosť. To je to, čo je burina.

Zo semien sa vyrába amarantová múka. Tento produkt neobsahuje lepok, takže z tejto múky sa vyrábajú veľmi zdravé výrobky! Amarantová múka pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, pomáha chudnúť a má pozitívny vplyv na tráviaci trakt.

Amarant – všeobecná charakteristika rastliny

Zrná amarantu obsahujú približne 16 % bielkovín, čo je o niečo viac ako tradičné obilniny:

V kukurici je to 9,33 %;

8,77 % – ryža;

14,84 % – pšenica.

Jeho užitočnosť však nespočíva len v množstve, ale aj v kvalite. Potvrdzuje to vynikajúca rovnováha aminokyselín v amarante.

Je to živina, ako je lyzín, esenciálna aminokyselina v ľudskej strave. Za zmienku stojí aj to, že výživová hodnota amarantu je porovnateľná s výživovou hodnotou kravského mlieka.

Všimnite si, že na stupnici hodnotenia ideálnych bielkovín Svetovej zdravotníckej organizácie (maximálny možný počet bodov je 100) je bielkovina amarantu ohodnotená 75 bodmi. A tu je porovnanie hodnotenia bielkovín z iných potravín:

72 – kravské mlieko;

68 – sójové bôby;

60 – pšenica;

44 – kukurica.

Za zmienku stojí aj vysoká stráviteľnosť amarantových zŕn, ktorá dosahuje 93 %. Okrem toho sú semená amarantu bezlepkové, a preto sú ideálne pre ľudí trpiacich celiakiou. Spolu s fazuľou a kukuricou je amarant jednou z hlavných obilnín v Južnej Amerike a Mexiku už 8 000 rokov („aztécka pšenica“, „chlieb Inkov“). Starí Aztékovia používali amarant ako zdroj výživy pre svoje dojčatá a bojovníci si brali amarantové zrná na svoje výpravy ako zdroj sily a zdravia. Ako pravý liek sa amarant používal na liečbu kráľovských rodín v starovekej Indii a Číne.

Indický názov pre amarant je Ramadana (Bohom darovaný)

Amarant je živým dôkazom pravdy: nové je dávno zabudnuté staré. Rastlina, ktorá osem tisícročí živila obyvateľov amerického kontinentu, je nám dnes cudzia.

Dozvedeli sme sa niekoľko faktov o hospodárskom význame amarantu v poslednej aztéckej ríši, ktorej vládol Montezuma na začiatku 16. storočia nášho letopočtu. Cisár dostal 9 000 ton amarantu na daniach. Amarant sa stal neoddeliteľnou súčasťou mnohých rituálnych úkonov, pri ktorých sa používala farba z neho vyrobená.

Dobyvatelia Nového sveta ho likvidovali

Španielski dobyvatelia podpálili indiánske rastliny amarantu, zničili ich semená a neposlušných potrestali smrťou. V dôsledku toho amarant v Strednej Amerike vymizol. Žiadny strach z conquistadorov nemohol prinútiť indiánske kmene, aby sa vzdali pestovania huatlı. Najmä v ťažko dostupných horských dedinách. A neboli to ani staré rituály. Kukuričný chlieb (kukurica) potláčal hlad, ale spôsoboval črevné zápaly a bolesti. Pridaním huatli do cesta sa roľníci zbavovali utrpenia.

Niet divu, že dnes Mexiko, USA a krajiny Strednej a Južnej Ameriky pestujú amarant na veľkých plochách.

Amarant vám prináša radosť! Spomedzi vlastností, ktoré sa tejto rastline pripisujú, si osobitnú pozornosť zaslúži skutočnosť, že stimuluje tvorbu hormónov radosti a šťastia. Je to vďaka obsahu serotonínu, látky, ktorá dokáže bojovať proti zlej nálade a depresii.

Ako používať amarant

Používa sa múka zo semien amarantu, olej a čerstvé mladé listy.

– Amarantová múka sa pridáva do rôznych kaší, často do kaše. Výsledkom je veľmi výživné a zdravé jedlo.

– Múka sa môže pridávať do pečiva v pomere 1:3, napríklad do palaciniek, koláčov, tvarohových koláčov, sušienok atď. Amarantová múka spôsobuje, že cestá sú lepkavé a mastné, preto sa pečenie s čistou amarantovou múkou vykonáva špeciálnym spôsobom.

– Mladé amarantové listy sa pridávajú do šalátov, dusených pokrmov, zeleninových pyré a iných jedál. Z listov sa varí užitočný čaj.

– Široké využitie má aj amarantový olej.

Amarantové listy sú doplnkom polievky.

Mladé amarantové listy sa usušia a rozdrvia. Použite na prípravu polievky v nasledujúcom množstve: 1 čajová lyžička rozdrvených listov na 1 porciu polievky.

Z amarantových listov sa dá urobiť aj zdravý šalát

Umyte 200 g čerstvých amarantových listov, nakrájajte ich na pásiky, vložte do šalátovej misy, pridajte 30 g nadrobno nakrájanej zelenej cibule a 20 g nasekanej petržlenovej vňate. Dochuťte 1 polievkovou lyžicou rastlinného oleja.

A nakoniec i čaj z amarantu

Čerstvé alebo sušené listy sa môžu použiť na prípravu čaju v termoske, podobne ako šípkový čaj.

Semená sa užívajú nasledovne: 1 polievková lyžica listov semien sa rozdrví a zaleje pohárom vriacej vody, po 20 minútach sa precedí a pije sa po štvrť pohári 3-krát denne pol hodiny pred jedlom a pred spaním. Semená amarantu sa používajú v cukrovinkách. Zľahka opražené semená sa pridávajú do cesta na pečenie. Ak sa múka z amarantových semien pridá do pšeničnej múky, cesto dlho nevykysne.

Zdroj: slovania.pohania.slavs.pagans

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie