štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaSlovenský mystický zemepis 2

Slovenský mystický zemepis 2

Niektoré miesta sú iné, ako hociktoré ostatné. Neviete vysvetliť, čím to je, no cítite sa tam tak trošku inak. Blažene? Požehnane? Možno len príjemne a odchádzate odtiaľ nabitý pozitívnou energiou. Ľudia týmto energetickým centrám odpradávna pripisujú liečivé, či magické účinky. Stránka Mr. Slovák o nich píše: Hovorí sa, že koľko dáme, toľko dostaneme. Tak, ako národ udržuje a lieči svoju krajinu, tak ho ona spätnou väzbou dobíja a posilňuje, či si to jednotlivci uvedomujú alebo nie. My vám prinášame prehľad takýchto miest na Slovensku v niekoľkých častiach.

Vihorlat

Energetickým centrom územia podľa stránky Mr. Slovák je miesto, kde sídli duša národa symbolizujúca jeho emócie a city.  Pre nás, Slovákov by ním mala byť ticho spiaca sopka na východe krajiny – Vihorlat – najvyšší vrch sopečného pohoria Vihorlatské vrchy s pralesom zapísaným do UNESCO s 240-ročnými stromami. Samotný vrch Vihorlat s okolitými čarovnými jazierkami dobre pôsobí na psychické problémy a zbavuje nás pocitov depresie, či sklamania.

Vrch Vihorlat / Zdroj: Facebook

Vrch Marhát

V pohorí Považský Inovec v okrese Topoľčany na úpätí vrchu Marhát je starobylý kostolík sv. Juraja. Archeologický prieskum spred 50-tich rokov potvrdil, že základom kostolíka je predrománska rotunda a v jeho okolí naši predkovia pochovávali svojich zosnulých. Odkrytých tam bolo 150 hrobov, dva dvory chránené palisádami, šperky, veci dennej potreby datované zhruba do 9. až 13. storočia.

Šarkania diera

Prírodná pamiatka je jednou z najznámejších jaskýň v okolí Žiliny, na území Národnej prírodnej rezervácie Súľovské skaly pri obci Súľov-Hradná. Legendy hovoria, že Slovensko v dávnej minulosti obývali aj draky, z ktorých jeden mal prebývať práve tu. To vysvetľuje aj pomenovanie Jaskyne: Šarkania diera. Dračiu prítomnosť tu síce žiadne dôkazy nepotvrdili, žil tu však vyhynutý živočíšny druh – jaskynný medveď a v dobe kamennej ju obýval človek.  

Havránok

Toto magické miesto leží nad vodami Liptovskej Mary a obývané bolo už niekedy v 4-1 storočí pred Kristom.  Archeológovia tu podľa stránky Mr. Slovák objavili a odkryli pozostatky sídliska z mladšej doby železnej. Tajomnú atmosféru si môžete vychutnať pri odkrytých pozostatkoch obetnej šachty s oltárikom, ktorá sa nachádza pri druidskej svätyni z 1. stor. pred Kristom. V čase najväčšej slávy sa na Havránku razili aj mince, čo dokazujú objavené zlomky foriem na mincové kotúčiky. Všetky mince majú na jednej strane koňa, na druhej lastúrovitú vypuklinu, dodáva Mr. Slovák.

Havránok / Zdroj: Facebook

Šaštín – Stráže

Oficiálne sa celonárodná púť Slovákov k patrónke Slovenska koná od r. 1732, kedy bola socha Sedembolestnej Panny Márie vyhlásená za milostivú. Kostol, dnes už baziliku zasvätený Sedembolestnej bol postavený v r. 1736. Každoročne navštívi toto miesto počas púte okolo 20 000 veriacich, v Jubilejnom roku 2014 Sedembolestnej Panny Márie ich bolo až 50 000.  

Obec Šaštín-Stráže je na Slovensku i v zahraničí známa predovšetkým ako pútnické miesto, do ktorého sa kvôli soche Panny Márie oddávna schádzali ľudia zo širokého okolia. Po kanonickom vyšetrení vyhlásili šaštínsku sochu Panny Márie za zázračnú, čo dekrétom potvrdil aj pápež Urban VIII. V roku 1964 pápež Pavol VI. povýšil Kostol Sedembolestnej Panny Márie na baziliku minor – prvú na Slovensku.

Litmanová

Nad obcou Litmanová, v nadmorskej výške 820 metrov, sa vypína vrch nazývaný Hora Zvir. Idylické prostredie je obklopené nielen nádhernou prírodou, ale i duchovnou atmosférou. V maličkej izbe dreveného zrubu – majdanu, ktorý patril rodine Vasiľa Korčáka, sa od 5.8.1990 do 8.8.1995 zjavovala Panna Mária 11 ročnej Ivete Korčákovej a 13 ročnej Kataríne Česelkovej. Duchovné zvesti, ktoré zanechala prostredníctvom dvoch mladých vizionárok, ako aj pocit jej prítomnosti tu podľa stránky Mr. Slovák pretrváva dodnes. Nielenže je Hora Zvir významno pútnicko miesto, je aj súčasťou Jakubskej cesty, ktorá zahŕňa desiatky pútnických miest v mnohých európskych krajinách.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie