štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityChystáte sa k našim českým bratom? Potom neobídite tento skvost

Chystáte sa k našim českým bratom? Potom neobídite tento skvost

Ak sa chystáte do Česka, určite nevynechajte tento skvost na brehoch Vltavy – Český Krumlov. Aby sme vás tam nie len pozývali, ale aj vám o meste niečo povedali, vyberáme niekoľko menej známych faktov.

Historické centrum Českého Krumlova, zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, známe svojou zachovanou stredovekou architektúrou

Tamojší hrad, ktorý sa datuje do roku 1240, je po Pražskom hrade druhým najväčším hradným komplexom v Čechách.

Na zámku sa nachádza unikátne barokové divadlo, jedno z najlepšie zachovalých svojho druhu v Európe, doplnené originálnou javiskovou technikou a súpravami.

Český Krumlov hostí v júni každoročný festival päťlistej ruže, ktorý oslavuje renesančné dedičstvo historickými rekonštrukciami, zápasovými turnajmi a trhmi

V mestskej časti Latrán v podhradí bola historicky domovom remeselníkov a služobníkov pracujúcich na hrade.

Rieka Vltava meandruje Českým Krumlovom, vytvára prírodné priekopy okolo Starého mesta a poskytuje malebné výhľady a možnosti na splav a kanoistiku.

Umelecké centrum Egon Schiele v Českom Krumlove je venované dielam rakúskeho maliara Egona Schieleho, ktorý v meste žil krátky čas.

Kostol sv. Víta, postavený koncom 14. storočia, je významnou gotickou stavbou v Českom Krumlove s krásnymi vitrážami a freskami.

Mesto disponuje sieťou podzemných tunelov, z ktorých niektoré sú prístupné verejnosti a ponúkajú pohľad do jeho stredovekej minulosti.

Regionálne múzeum v Českom Krumlove ukazuje históriu a kultúru regiónu vrátane archeologických nálezov, historických artefaktov a detailného modelu mesta.

Mestský pivovar Pivovar Eggenberg vyrába pivo už od 16. storočia a ponúka prehliadky a ochutnávky.

Český Krumlov má žiarivú kultúrnu scénu s množstvom galérií, divadiel a hudobných festivalov vrátane Medzinárodného hudobného festivalu v Českom

Plášťový most, viacposchodový krytý most v rámci hradného komplexu, spája hrad s divadlom a záhradami a ponúka nádherný výhľad na mesto.

V zámockých záhradách sa nachádza otočné hľadisko, ktoré v lete hostí divadelné predstavenia pod holým nebom, ako kulisu využíva prírodnú scenériu

Úzke, kľukaté uličky a stredoveké budovy mesta z neho urobili obľúbené miesto natáčania filmov a televíznych seriálov.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie