štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeVideoTrump si vybral svoju „dvojku“. Mladé eso v rukáve má podrezaný jazyk

Trump si vybral svoju „dvojku“. Mladé eso v rukáve má podrezaný jazyk

Donald Trump si za svojho kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vancea, informovala agentúra AP. Republikánska strana na svojom zjazde v Milwaukee podľa očakávania nominovala Trumpa za svojho kandidáta do novembrových prezidentských volieb. J. D. Vance však nie je obľúbencom liberálov kvôli svojim nekompromisným vyhláseniam o Ukrajine a jachtách.

„Po dlhom zvažovaní a premýšľaní som sa rozhodol, že najlepšou osobou na prevzatie funkcie viceprezidenta Spojených štátov je senátor J. D. Vance z veľkého štátu Ohio,“ oznámil Trump. Pred vstupom do vrcholovej politiky Vance Trumpa ostro kritizoval. V rozhovoroch sa vtedy označil za človeka, ktorý by Trumpa nikdy nepodporil. Vyjadril zásadné pochybnosti o jeho spôsobilosti na výkon funkcie. Teraz však Trumpa podporuje, uviedla agentúra AP.

„Nemyslel som si, že bude dobrým prezidentom, ale ukázalo sa, že je skvelým prezidentom,“ vysvetlil svoj obrat v nedávnom rozhovore pre Fox News. O jeho výbere za kandidáta na viceprezidenta sa špekulovalo už niekoľko mesiacov, pričom médiá v posledných týždňoch informovali, že Trump sa rozhoduje medzi senátormi Vanceom, Marcom Rubiom a guvernérom Severnej Dakoty Dougom Burgumom, ako informujú parlamentnílisty.cz.

Donald Trump uvádza svojho kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance-a / Zdroj: Youtube

Odborníci uviedli, že Vance mal získať kľúčovú podporu od Donalda Trumpa jr.

Štát Ohio bol kedysi označovaný za „matku prezidentov“, keďže z tohto štátu pochádzalo celkovo sedem hláv federálnej vlády USA. Posledný z nich však nastúpil do úradu pred viac ako sto rokmi. V posledných desaťročiach je Ohio známe skôr ako jeden z „bojových štátov“, kde sa dosahujú veľmi tesné výsledky medzi dvoma hlavnými stranami.

James David Vance, ktorého meno sa podľa amerických zvykov skracuje na J.D., oslávi začiatkom augusta 40. narodeniny ako úspešný politik a spisovateľ. Osud mu nerozdal veľmi dobré karty, jeho rodičia sa rozviedli krátko po jeho narodení, meno má po matkinom treťom manželovi, ktorý si ho adoptoval, ale vychovávali ho starí rodičia v malom mestečku Middletown.

Šťastie sa však Vancemu neobrátilo chrbtom

Podporu mu spontánne vyjadril napríklad populárny spisovateľ Homer Hickam a vidiecky kraj jeho detstva neodolateľne opísal vo svojich románoch. Napriek tomu po skúsenostiach z armády pokračoval v štúdiu práva na Yaleovej univerzite, kde bol dokonca redaktorom miestneho právnického časopisu. Veľký vplyv naňho mala jeho profesorka Amy Chua, populárna americká propagátorka konzervatívnych hodnôt a prísnej výchovy.

Okrem toho je aj úspešným spisovateľom, ktorý svoj literárny talent prejavil už počas vojenskej služby v Iraku ako frontový vojnový spravodajca. Jeho memoáre Hillbilly Elegy s podtitulom Spomienky na rodinnú a kultúrnu krízu označil aj denník New York Times za jednu z kníh, ktoré najlepšie vysvetľujú korene Trumpovho volebného víťazstva v roku 2016, po ktorom sa zameral na politickú kariéru v Ohiu, ktorá vyvrcholila úspešnou kandidatúrou do Senátu za tento štát v roku 2022.

Lacné označenia liberálov na Vanceho adresu. Nepripomína vám to niečo?

Jeho politické postoje sú v súlade s nálepkami, ktoré mu dali niektorí liberáli, ktorí o ňom napísali, že je „biely odpad“. Je proti interrupciám, resp. vzhľadom na rozdielnosť postojov v USA uznáva právo štátov rozhodovať o tejto otázke samostatne. Navrhol tiež zákon, podľa ktorého by bolo federálnym trestným činom vykonať zmenu pohlavia maloletej osobe.

Spočiatku kritizoval Donalda Trumpa, ale nakoniec ho bývalý prezident podporil v jeho senátnej kampani v roku 2022. Súhlasí s ním najmä v názoroch na imigráciu, hoci po jednom veľmi ostrom prejave Trumpa utlmil v názore, že imigrantov netreba démonizovať.

Trumpova dvojka má podrezaný jazyk

V oblasti zahraničnej politiky sa stotožňuje s názorom Donalda Trumpa, že v rámci NATO by sa USA mali sústrediť na tichomorský región, a kritizoval európske krajiny za to, že dostatočne neprispievajú na spoločnú obranu, a bol hlasným kritikom vojenskej pomoci Ukrajine, pričom tvrdil, že je v záujme USA počítať s tým, že Ukrajina bude musieť odstúpiť časť územia Rusku. Na druhej strane súhlasí s podporou Izraela.

Trefný slovník Vanceho demokratom nevonia

V kampani v roku 2022 vyvolal rozruch výrokom, že Bidenova laxná politika ochrany hraníc zaplavuje USA nielen ľuďmi, ale aj drogami. V decembri minulého roka bol kritizovaný za vyjadrenie obáv, že „naša finančná pomoc umožní ukrajinským ministrom kúpiť si ešte väčšie jachty“.

Pozícia viceprezidenta sa stane sledovanejšou ako doteraz, keďže Donald Trump aj Joe Biden by na konci nasledujúceho funkčného obdobia už mali dávno po osemdesiatke. Úmrtnosť politikov veľmi kruto pripomenula vražda Donalda Trumpa. Štyria jeho predchodcovia v histórii Spojených štátov už podľahli atentátu. Samotný Vance čelil po streľbe kritike za príspevok na sieti X, v ktorom naznačil, že za násilie je zodpovedný prezident Joe Biden. Zjazd v Milwaukee má vyvrcholiť vo štvrtok prejavom prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

V prvý deň zjazdu sa delegáti okrem oficiálnych stretnutí a hlasovania zúčastnili napríklad na premietaní filmu o prezidentovi Ronaldovi Reaganovi s Dennisom Quaidom a Johnom Voightom v hlavných úlohách.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie