pondelok, 16 septembra, 2024
HomePolitikaHrozí arogantnej von der Leyenovej eurokomisijné adieu?

Hrozí arogantnej von der Leyenovej eurokomisijné adieu?

Ursula von der Leyenová sa celé týždne snažila presvedčiť zákonodarcov Európskej únie, aby ju podporili na druhé funkčné obdobie vo funkcii predsedníčky Európskej komisie. Deň pred hlasovaním mnohí z nich uviedli, že sa stále nerozhodli, či ju podporia, uvádza agentúra Reuters.

Európsky parlament vo štvrtok rozhodne, či 65-ročnú von der Leyenovú vymenuje na ďalších päť rokov na post predsedníčky európskej komisie, čím zabezpečí kontinuitu na čele 27-člennej EÚ v čase vonkajších a vnútorných problémov.

Počas svojho prvého funkčného obdobia táto bývalá nemecká stredopravá ministerka obrany dohliadala na zavedenie najväčšieho balíka opatrení na boj proti zmene klímy na svete, na implementáciu európskej reakcie na pandémiu COVID-19 v hodnote 800 miliárd eur (875 miliárd USD) a pomohla zmobilizovať podporu EÚ pre Ukrajinu.

V situácii, keď EÚ čelí podľa niektorých existenčnej hrozbe zo strany ruskej vojny na Ukrajine, neistote v súvislosti s novembrovými prezidentskými voľbami v USA a asertívnej Číne, priaznivci von der Leyenovej tvrdia, že ponúka stabilitu.

Leyenová narobila problémy, bude to je adieu?

Zablokovanie jej vymenovania po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa konali minulý mesiac, by mohlo dostať EÚ do politickej slepej uličky v situácii, keď v členských krajinách rastie popularita krajne pravicových a euroskeptických strán.

Mohlo by to tiež vytvoriť vákuum vo vedení, pretože by sa narušila dohoda o ďalších najvyšších vedúcich pozíciách v EÚ a odložilo by sa začatie činnosti novej Európskej komisie, výkonného orgánu EÚ, až do roku 2025.

„Všetci vidíme zmätok v Spojených štátoch… Je úplne jasné, že potrebujeme stabilitu Európskej únie,“ povedal Bas Eickhout, spolušéf skupiny zákonodarcov zelených v Európskom parlamente.

Von der Leyenová si bude musieť vyžehliť problémy

Eickhoutových 53 „zelených“ zákonodarcov a ďalší poslanci v zhromaždení EÚ tvrdia, že sa nerozhodnú, či von der Leyenovú podporia, kým vo štvrtok v prejave, v ktorom načrtne svoje plány, neodhalí, aké ústupky ponúka.

„Najskôr sa musí zaviazať k niektorým konkrétnym bodom,“ povedala socialistická zákonodarkyňa Delara Burkhardtová, pričom spomenula viac finančných prostriedkov EÚ, aby si priemysel a domácnosti mohli dovoliť ekologický prechod.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie