štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityTuristi musia Slovensko milovať! Vďaka tomuto sa u nás nestratia

Turisti musia Slovensko milovať! Vďaka tomuto sa u nás nestratia

Česko a Slovensko sú známe tým, že máme takmer najhustejšie a najlepšie prepracované turistické značenie. Na Slovensku je zhruba 15-tisíc kilometrov značených turistických chodníkov, na ktorých nájdete okolo 7-tisíc smeroviek a 2-tisíc smerovníkov.

Pešia turistika

Farebnosť jednotlivých turistických značiek má svoje opodstatnenie

  • červenou sa označujú trasy diaľkového charakteru (napríklad nám známa Cesta hrdinov SNP), prípadne hrebeňovky
  • modrou trasy významné na úrovni kraja, zväčša vedúce jedným pohorím 
  • zelenou na úrovni okresu, tiež nástupové chodníky – z dolín na hrebene
  • žltou sú zvyčajne spojky medzi ostatnými trasami

V turistickej mape sa môže zdať, že žltá trasa je kratšia oproti ostatným. Z fyzického hľadiska je oveľa náročnejšia. Väčšinou tieto trasy vedú naprieč pohorím a tým pádom je prevýšenie terénu veľké. 

Čo z toho, keď sme cykloturisti?

V posledných rokoch sa Slovensko začína prispôsobovať cykloturistike a to aj v značení cyklotrás, kde sa tiež používa jednotný systém značení. Základ tvoria veľké smerovky o rozmere 450×140 mm. Tie sú v teréne doplnené malými smerovkami o rozmere 200×100 mm. Na oboch sú symboly cyklistu a hrotu s písmenom „C“ v červenej, modrej, zelenej alebo žltej farbe.  

Aj tu rozhoduje farba

„Úseky medzi smerovkami, ktoré sú umiestnené na stlpikoch, alebo existujúcich zariadeniach, sú vyznačené maľovanou značkou o rozmere 100×100 mm. Má biely podklad, na ktorom je namaľované písmeno „C“ .Pri farebnom rozlíšení sú červenou farbou značené dialkové trasy a cyklomagistrály, modrou paralelné dlhšie trasy, zelenou kratšie trasy a rodinné okruhy, žltou obyčajne spojky trás,“ dopĺňa stránka cyklosport.

Zdroj: cyklosport
Zdroj: cyklosport
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie