štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaBiden v koncoch. Aj demokratom to už otvorene dochádza

Biden v koncoch. Aj demokratom to už otvorene dochádza

Americký prezident Joe Biden si začína pripúšťať, že novembrové voľby možno nevyhrá a že možno bude musieť odstúpiť z boja o najvyšší úrad, uviedol vo štvrtok denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na niekoľko ľudí z prezidentovho okolia. Agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje uviedla, že podľa niektorých predstaviteľov Demokratickej strany je Bidenovo odstúpenie z kampane len otázkou času. Jeden zo zdrojov Reuters doslova uviedol, že prezident nad touto záležitosťou „hĺba“.

Jeden zo zdrojov NYT blízkych Bidenovi zdôraznil, že prezident sa ešte nerozhodol, či z kampane skutočne odstúpi, keď tri týždne trval na tom, že neexistuje takmer nič, čo by ho k tomu mohlo podnietiť. Iný však uviedol, že „realita sa vynára“ a že by nebolo prekvapením, keby Biden čoskoro vydal vyhlásenie, v ktorom by podporil viceprezidentku Kamalu Harrisovú ako svoju nástupkyňu, ako informuje portál ceskenoviny.cz.

Demokrati pobádajú Bidena k ústupu

Americké médiá počas dňa informovali, že bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a súčasní lídri Demokratickej strany v Kongrese v uplynulých dňoch Bidenovi naznačili, že by sa mal vzdať svojej kandidatúry. Okrem iného prezidentovi povedali, že jeho kandidatúra by mohla poškodiť demokratov vo voľbách do Kongresu. Podľa denníka Washington Post (WP) aj bývalý prezident Barack Obama vyjadril v zákulisí pochybnosti o Bidenových šanciach na víťazstvo.

Najstarší prezident v histórii USA zostáva pod tlakom straníckych kolegov tri týždne po katastrofálnej televíznej debate s republikánskym rivalom Donaldom Trumpom, ktorá medzi demokratmi vyvolala paniku o jeho schopnosti viesť plnohodnotnú kampaň. Dvadsať demokratických zákonodarcov už verejne vyzvalo 81-ročného Bidena, aby sa vzdal kandidatúry, ale postoj straníckych lídrov bol zatiaľ nejasný.

Dedko Biden to má zrátané

O zásahu Pelosiovej dnes neskoro večer informovala CNN s odvolaním sa na štyri informované zdroje, podľa ktorých bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Bidenovi povedala, že podľa prieskumov verejnej mienky nemôže v novembrových voľbách Trumpa poraziť. Nebolo jasné, či mu priamo povedala, že by mal z prezidentskej kampane odstúpiť.

Podľa ABC News tak však v samostatnom rozhovore urobil líder demokratov v americkom Senáte Chuck Schumer. Schumerov tím správu priamo nevyvrátil, ale uviedol, že „pokiaľ zdrojom nie je senátor Chuck Schumer alebo prezident Joe Biden, ide o čistú špekuláciu“.

S prezidentom sa stretol v sobotu, zatiaľ čo líder demokratov v Snemovni reprezentantov Hakeem Jeffries navštívil Bidena minulý štvrtok, uviedol WP. Podľa zdroja obaja lídri uviedli, že Bidenova kandidatúra by mohla ohroziť demokratov v súbežných kongresových voľbách.

Prieskumy VRAJ tvrdia niečo iné. Obama má triezvejší pohľad

Podľa CNN rovnaké varovanie tlmočila aj Pelosiová. Biden jej v telefonickom rozhovore oponoval, že videl prieskumy a tie hovoria, že by mohol vyhrať, uviedol jeden zo zdrojov. Iný zdroj uviedol, že Biden zaujal pri zmienke o prieskumoch obranný postoj. Podľa CNN ide o druhý známy rozhovor medzi kalifornskou zákonodarkyňou a Bidenom od prezidentovho televízneho duelu s Trumpom z 27. júla.

Bývalý prezident Obama, s ktorým Biden pôsobil ako viceprezident v rokoch 2009 až 2017, sa súčasnej hlavy štátu zastal hneď po skončení debaty. V posledných dňoch však v súkromí vyjadril názor, že Bidenove šance na znovuzvolenie dramaticky klesli a že prezident musí dôkladne zvážiť vyhliadky svojej kandidatúry, uviedol WP s odvolaním sa na viaceré informované zdroje.

Chudák prezident…

Šéf Bieleho domu sa v debate opakovane zadrhával a nedokončil niektoré svoje myšlienky, čo len posilnilo pochybnosti o tom, či má demokrat pokračovať v dueli so 78-ročným Trumpom. Biden za ním v prieskumoch preferencií mierne zaostával už pred debatou a jeho strata po debate opäť narástla. Žiadny dramatický pokles jeho preferencií však zatiaľ neprišiel.

Prezident trvá na tom, že v novembri bude kandidátom Demokratickej strany a že vek ho v úrade neobmedzuje, akokoľvek sa zdá, že jeho problémy s rečou sa zhoršujú. Rozhodnutie o kandidatúre je v podstate na ňom, keďže už vyhral demokratické primárky. V uplynulých dňoch obnovil kampaň, ale v stredu ju musel pozastaviť kvôli chorobe covid-19.

A chudáci Demokrati…

Demokrati by mohli Bidena definitívne schváliť ako svojho prezidentského kandidáta približne o dva týždne, teda ešte pred nominačným zjazdom, ktorý sa uskutoční 19. augusta. „Je na prezidentovi, aby sa rozhodol, či bude kandidovať. Všetci ho povzbudzujeme, aby toto rozhodnutie urobil, pretože čas sa kráti,“ povedala Pelosiová minulý týždeň, zatiaľ čo Biden trval na tom, že sa nikam nechystá.

Hovorca Bieleho domu Andrew Bates nereagoval na správu CNN o nedávnom telefonáte Pelosiovej s Bidenom. „Prezident Biden je nominantom (Demokratickej) strany. Plánuje zvíťaziť a teší sa na spoluprácu s demokratmi v Kongrese pri presadzovaní svojho programu 100 dní na pomoc pracujúcim rodinám,“ uviedol Bates v odpovedi na žiadosť o komentár.

Prezident je však otvorenejší argumentom o ukončení svojej kandidatúry po intervenciách kongresových lídrov, píše NYT s odvolaním sa na nemenovaných demokratov. „Biden nedal najavo, že by si rozmyslel svoje zotrvanie v kampani, uviedli demokrati, ale je ochotný vypočuť si hlavné body nových a znepokojujúcich prieskumov a kladie otázky o tom, ako by mohla zvíťaziť jeho viceprezidentská partnerka Kamala Harrisová,“ uviedli noviny.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie