Štatistiky opitých šoférov za volantom nepopustia, v poslednom období výrazne narastajú. Potenciálne riziko následnej tragédie sa následne zvyšuje. Mnohým zbytočným úmrtiam sa dalo skutočne zabrániť, keby sa vodiči správali disciplinovane, čiže rešpektovali pravidlá cestnej premávky. Vodiči pozor, nafúkať môžete pri bežnej policajnej kontrole, aj vtedy, ak ste skonzumovali niektorú z nasledovných druhov potravín.
Alkohol v potravinách: žiaden mýtus, ale reálny fakt
Výskumný ústav pivovarský a sladovnícky v Prahe uvádza hodnoty vzostupne po konzumácii niektorých potravín, ktoré môžete nafúkať. Avšak ide iba o malé množstvá.
- 1. Med = 0,006 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 2. Rožok = 0,02 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 3. Balený chlieb = 0,107 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 4. Maslový toast = 0,184 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 5. Čokoládový donut = 0,289 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 6. Muffin z kváskového cesta = 0,445 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 7. Pšeničný chlieb = 0,47 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 8. Kyslá kapusta = 0,5 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 9. Grepový džús = 0,59 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 10. Orechovo-jablková rolka = 0,956 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 11. Toastový chlieb balený = 1,055 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 12. Hamburgerové žemle balené = 1,239 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 13. Koláč Jim Beam = 1,662 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 14. Kefír = 2,0 % obsah alkoholu z hmotnosti
- 15. Rožky na hot dog balené = 2,562 % obsah alkoholu z hmotnosti
Po konzumácii týchto výrobkov sa šoféri nemusia ničoho obávať, čiže žiadna panika, pretože policajná hliadka postupuje podľa nasledovného štandardného postupu: „Verejnosť upozorňujeme na právo požiadať hliadku fúkať o 15 minút po zastavení, aby sa z tela odbúral minimálny alkohol zastúpený v niektorých výrobkoch každodennej spotreby.“ konštatuje na záver Plus jeden deň.